Autoškola: Třikrát a dost, pak zpátky k výuce

12. květen 2021 18:15

Na závěrečnou zkoušku v autoškole od 1. července budou už jen tři pokusy. Pak bude nutné relevantní část výuky opakovat.

Žáci autoškol budou mít nově jen tři pokusy na úspěšné složení závěrečné zkoušky. Teď je počet pokusů neomezený. Se změnou počítá novela příslušného zákona, která začne platit 1. července 2021.

Mladý Dominik z Českolipska má řidičský průkaz dva týdny. Zkoušku se mu podařilo udělat až napotřetí: "Měl jsem tam nějakou chybu v křižovatce. Pak jsem to jel ještě jednou, a to jsem jel na silnici 80 km/h, kde bylo omezení, a já jsem si toho nevšiml. Takže to dopadlo až napotřetí."

Čtěte také

Právě tolik pokusů budou mít všichni žáci autoškoly, kteří půjdou na závěrečnou zkoušku v létě po prvním červenci. Ten kdo ji nesloží, bude muset projít příslušnou částí výuky nebo výcviku znovu, říká Aleš Horčička z Asociace autoškol ČR: "Pouze tu část, ve které neprospěl. To znamená, když by neprospěl v teoretické části zkoušky, musel by absolvovat výuku v autoškole z teorie. V případně, že by neuspěl u praxe, tak pouze tu praktickou část."

Cílem úbytek zbytečných zkoušek s nepřipravenými

Omezení počtu pokusů pro opakování zkoušek má zabránit zahlcení zkušebního systému. Má také aspoň částečně zamezit praxi některých autoškol, které uchazeče o řidičský průkaz připravují nedostatečně, vysvětluje Aleš Horčička: "My tím snížíme náročnost na počet zkoušek, které musí vykonat zkušební komisaři s žadateli, kteří nejsou řádně připraveni k závěrečné zkoušce. Odhadujeme to na 20 až 30 tisíc pokusů, které ti žadatelé nebudou muset dělat a tím pádem zkušební komisaři zkoušet."

Čtěte také

Instruktor autoškoly z České lípy Luděk Kout zpřísnění zkoušek vítá. Podle něj potřebuje víc pokusů k závěrečné zkoušce každý druhý žák: "Zpřísnění je určitě na místě. Takzvaně třikrát a dost, když to zjednodušíme. Protože je to nějaký bič na toho žáka, aby se víc snažil, a aby dělal i ty testy, protože často se zanedbává ta teorie než to ježdění."

Že by od července výrazně přibylo žáků, kteří by museli autoškolu opakovat, se Aleš Horčička z Asociace autoškol neobává. Podle něj každoročně v Česku přibude zhruba 100 tisíc nových řidičů. Přes 94 procent z nich zvládne udělat závěrečné zkoušky do třetího pokusu.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio