Autoškoly smí vyučovat, zkoušky jsou ale zakázané. Asociace žádá výjimku z epidemických opatření

9. březen 2021 18:26

Od března jsou v rámci epidemických opatření zakázané závěrečné testy a jízdy v autoškolách. Roste tak počet čekatelů. Asociace chce jednat s ministerstvem o výjimce.

Na závěrečné testy a jízdy čekají v době epidemických opatření až desítky tisíc žáků v autoškolách. Odhaduje to jejich asociace. Současná vládní nařízení totiž zkoušky zakazují. Výuka přitom povolená je. Asociace chce proto ve středu požádat Ministerstvo dopravy o výjimku.

Čtěte také

Žáci autoškol teď netuší, kdy budou moct zkoušky absolvovat. "Mám trochu obavy z těch jízd, protože jsem si nechala třeba jenom dvě, tři jízdy. A teď ty tři měsíce jsou určitě znát, když nesedíte v autě," podotýká žákyně autoškoly Ema.

Na zkoušky někteří čekají už od podzimu

Podobně jsou na tom i další žáci, potvrzuje lektorka berounské autoškoly Jiřina Skuhrovcová: "Nestihli jít na zkoušky do 22. září, kdy jsme byli vládním nařízením zakázaní. Pak jsme byli povolení od 3. prosince. A do toho přibývali další, kteří se přihlašovali do autoškoly. Ti měli jít na zkoušky teď 2. března."

Žádost o výjimku

Asociace autoškol chce pro závěrečné zkoušky vyjednat výjimku s Ministerstvem dopravy. Navrhuje, aby šli žáci co nejdřív na písemné testy a po 21. březnu za přísných hygienických podmínek i na závěrečné praktické jízdy.

"Bychom ideálně chtěli, aby vzniklo místo na ministerstvu, které bude vědět, kde je jaká situace. Že třeba někde na obci bude komisař v karanténě. A my potřebujeme, aby v tu chvíli se objevil komisař z jiné obce, kde ty kapacity volné jsou," upřesňuje místopředseda Asociace autoškol ČR Jiří Novotný.

Čtěte také

Ministerstvo nevidí problém

Ministerstvo dopravy ale s výjimkou nepočítá, říká mluvčí resortu František Jemelka: "O údajném zdržování lze říci, že se vzniklou situací se obce dle dosavadní zkušenosti z předchozích omezení činnosti autoškol bezpochyby vyrovnají, a že omezení z dlouhodobého hlediska problémy nezpůsobí."

V Česku působí zhruba tři tisíce autoškol. Za normálních okolností zkoušky měsíčně absolvuje v průměru dvanáct a půl tisíce žáků.

Rozhovor: Místopředseda asociace autoškol

Situaci v autoškolách a konkrétní cíle chystané žádosti o výjimku jsme v interview Ranního Radiožurnálu probrali s místopředsedou Asociace autoškol ČR Jiřím Novotným:

Jaký je váš návrh? Jak by mohly závěrečné zkoušky v autoškolách za současných opatření a omezení vypadat?

"My si zaprvé musíme uvědomit, že systém vzdělávání řidičů je celek. Nemůžeme oddělovat činnosti výuky a zkoušek, jako je tomu v tuto chvíli. Potřebujeme najít způsob, jak žadatele řádně připravit na silnici. V tuhle chvíli nevíme, ke kdy se máme upínat, a kdy by na ty zkoušky mohli jít. A my bychom chtěli, aby nám ten problém nevznikal větší a větší, protože počet žadatelů – jestli uděláme lockdown, nebo neuděláme – neovlivníme. Ten je prostě daný demografickou křivkou. Takže my se potřebujeme připravit na to, abychom ty kapacity zvládli. A chtěli bychom do 21. března rozvolnit testové části, tak abychom vyhověli komisařům v rámci toho, že nebudou sedět žadatelé ve vozidle a nebudou se dodržovat metry, vzdálenosti a podobně. A uvolnili jsme tu kapacitu pro praktické jízdy. Po 21. březnu bychom chtěli, abychom měli připravený už řekněme jednotný plán pro republiku, jak budou zkoušky probíhat, tak aby byly koordinované, aby byl počet žadatelů dán, aby byly jednotná pravidla – respirátory, případně antigenní testy. Domluvit časy tak, aby to na obcích neprobíhalo různě a nečekalo se, co potom bude."

Myslíte, že vám ministerstvo vyjde vstříc? Podle našich informací žádnou výjimku neplánuje.

"Já věřím, že určitě se bude snažit, protože bylo by dost alibistické v tuhle chvíli tvrdit, že ten sektor si s tím nějakým způsobem poradí. On si s tím poradí, ale v každé obci jinak. Dneska máme ještě nevyřízené žáky z podzimního lockdownu. Ten problém tady existuje. Někde je samozřejmě větší, někde je menší, ale pokud máte na obci jednoho zkušebního komisaře, který je zasažen covidem a je v karanténě a delší dobu se rekonvalescenuje, tak tam prostě není, kdo by zkoušel. A je potřeba to nějakým způsobem začít řídit."

Žáci autoškol musí složit zkoušku nejpozději do půl roku od ukončení kurzu. Tak to tedy bylo ještě před korona virem. Mluvíte o podzimu a ještě o dalších žácích, kteří mají odklad. Kvůli nařízením vlády to nemůžete tedy povést. Není to možné stihnout. Jak to tedy řešíte? Ty lhůty nějak prodlužujete?

"Je to tak, že jisté lhůty jsou tam prodlužené ministerstvem na zvládnutí. Ale ono to není jenom o těch lhůtách samotné zkoušky. Ono je to o tom, kdy mi úřad přidělí další termín, kdy to zvládne, protože sice máme zákonné lhůty, do kdy by to mělo být dodrženo, ale ty se dneska v podstatě nezvládají. Obce to nestíhají a ty termíny se prodlužují. Jestliže mezi dvěma termíny mám tříměsíční pauzu, tak zase nejezdím, musím si doplácet jízdy, musím být zase řádně připravený na další opravný termín. A já jich nestihnu tolik. Takže není to jenom o samotné výjimce nebo prodloužení toho termínu, ale o tom, že úřady pak nemají kapacitu na to, aby ten žák tam mohl jít včas."

Až tedy zkoušky budou znovu povolené, podle čeho budou autoškoly rozhodovat, kdo kdy na tu zkoušku půjde? Půjdou první ti, kteří čekají nejdéle, nebo to bude jinak?

"Máme nějaký pořadník časový, tak abychom odbavili ty žáky, co čekají nejdéle, co nejdříve. Nicméně samozřejmě ono to je pak taky o stavu žáka, protože jestli nějakou dobu nejezdil, tak musíme najít zase nějaký termín, abychom ho připravili. A ne každý se s tím vyrovná jednoduše. Je to doba, kdy za volantem zase neseděl, a to je velký zásah do jeho tréninku."

Jak je to teď s řidičskými schopnostmi žáků autoškol? Myslíte si, nebo vnímáte, že budou i kvůli čekání u zkoušek třeba méně úspěšní?

"Jestliže to přeruším, tak určitě ano. Žáci z toho trochu vypadnou a pak to bude hodně na nich, jestli si budou chtít znovu doplatit jízdy a znovu se trošku lépe připravit, nebo to půjdou zkoušet. A jakmile to necháme na žákovi, že si to vyzkouší, tak určitě úspěšnost nám u zkoušek bude klesat," uzavřel místopředseda Asociace autoškol ČR Jiří Novotný.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio