Až 50 představení nabídne 34. ročník festivalu Skupova Plzeň

Skupova Plzeň je nejstarší profesionální divadelní festival v České republice. Poprvé se uskutečnila v roce 1967 jako slavnostní akce k dvojímu výročí Josefa Skupy. V poslední době se divadelní soubory z Česka i ze zahraničí do Plzně sjíždějí každé dva roky, aby tu předvedly to nejlepší, co nastudovaly. Naposledy tu hrály v roce 2018, protože o dva roky později tradici přetrhl koronavirus.

Herci z pořádajícího divadla Alfa teď intenzivně zkouší nejen na jarní premiéry, ale taky na letošní Skupovu Plzeň představení s názvem Putování Dobrého Hanse Böhma Evropou.

„Skupova Plzeň, už tomu věříme, bude v červnu. Připravujeme se na ni velmi pečlivě, protože máme v Plzni loutkářský rok. Výročí mají Josef Skupa a Jiří Trnka. Mělo by přijet Divadlo Spejbla a Hurvínka s originálními loutkami Jiřího Trnky a představit úplně nové představení, kde se objeví řada loutek, která už dlouho na jevišti nehrála. Velký projekt je japonský program, který už tu měl být v roce 2020, ale museli jsme to posunout. Pro nás to znamená přivézt pět významných loutkářských souborů z Japonska. To je událost, kterou Česká republika dlouho nezažila a nezažije, a je významná v rámci celé Evropy,“ popsal ředitel divadla Alfa Jakub Hora.

Nejtěžší je podle Jakuba Hory koordinace se zahraničními umělci, protože v době covidové je jakákoliv příprava velmi složitá. Obzvlášť import japonských souborů. „Japonsko má velmi speciální karanténní pravidla a vůbec ta proticovidová. Je nutné splnit vše tak, aby japonští umělci mohli nejen přijet, ale také aby se mohli vrátit,“ doplnil ředitel.

Od opery po dobrodružství a napětí

Program Skupovy Plzně nabídne přibližně 40 až 50 představení, workshopy, dílny a master class některých japonských technik.

„Už teď můžeme slíbit příznivcům opery Prodanou nevěstu v podání ostravského loutkového divadla nebo brněnské divadlo Radost, které představí Hamleta on the road. Pražské divadlo Minor přiveze velmi zajímavé zahajovací představení Bratři naděje, které pojednává o loutkách a bratrech Kopeckých v době první světové války. Je to napínavý, dojemný, dobrodružný a velmi silný příběh,“ uvedla dramaturgyně plzeňské Alfy Petra Kosová.

Druhá hra, kterou Divadlo Alfa na Skupově Plzni divákům nabídne je Pozor Zoro, což je titul, ve kterém se představí kolem osmi desítek loutek za zvuku živé mexické hudby i v mexických kostýmech.

Mezinárodní festival loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň se uskuteční od 8. do 12. června.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio