Až 80 dětí z Ukrajiny by mohlo nastoupit do prvních tříd základních škol v Českých Budějovicích

8. červen 2022 08:19

V Českých Budějovicích začaly zápisy do prvních tříd pro ukrajinské děti. Základní školy v krajském městě disponují po zápisech českých dětí kapacitou osmdesáti volných míst.

Zápis ukrajinských dětí do první třídy je téměř stejný jako u dětí českých. Uprostřed třídy na školní lavici leží barevné pastelky, dřevěné čtverce, trojúhelníky a kolečka různých barev a s dětmi si tady povídá paní učitelka.

Zápis budoucích prvňáčků z Ukrajiny zorganizovalo město České Budějovice v jedné konkrétní škole, a to na Základní škole Nová. „Potřebujeme tady tlumočníka, ukrajinské učitelky, které v současné době už zaměstnáváme na našich školách, chtěli jsme pedagogicko-psychologickou poradnu kvůli odkladům, jsou tu i psycholožky z krizového centra. To je tým odborníků, a proto nám přišlo vhodné to centralizovat do jedné školy,“ vysvětluje náměstek primátora Tomáš Chovanec.

„Tady probíhá registrace, posouzení školní zralosti, ale samotné přijetí, zápis do školy provede konkrétní ředitel školy podle bydliště dítěte. Podle toho, jak je nastavená spádovost současných šestnácti základních škol v Českých Budějovicích, se určí, do které školy bude dítě chodit,“ upřesňuje ředitel Základní školy Nová Vítězslav Ilko.

Jeho škola může přijmout až třicet ukrajinských dětí. „Ty bychom rozdělili mezi tři třídy prvního ročníku. Ve třídách by tedy byly jak české, tak ukrajinské děti a výuka by probíhala standardně s tím, že samozřejmě pro ukrajinské žáky musí být ještě nějaká nadstavba, ale je to plánováno jako opravdu běžná třída české školy,“ popisuje.

Zápisy do prvních tříd v Českých Budějovicích pro ukrajinské děti začaly v úterý a budou pokračovat i ve středu odpoledne. Ve čtvrtek potom začnou v Písku a ve Strakonicích.

Spustit audio

Související