Až 85 % lidí žije pod světelně znečištěnou oblohou, v Evropě a Severní Americe je to ještě víc

24. listopad 2022

Deset miliard eur každý rok se v Evropě utratí za zbytečné osvětlení, odhadují vědci. Světelné znečištění navíc škodí přírodě i lidskému zdraví. Přitom je poměrně jednoduché se mu bránit, jak ukazují odborníci z Mezinárodní asociace tmavé oblohy, mezi nimi i Ruskin Hartley.

Než jste se začal věnovat světelnému znečištění, působil jste v ochraně přírody.

Ano, do Mezinárodní asociace tmavé oblohy jsem vstoupil asi před čtyřmi roky a stydím se přiznat, že jsem předtím světelné znečištění nepovažoval za problém pro životní prostředí. Přestože jsem se věnoval ochraně přírody přes dvacet let, překvapilo mě, jaký dopad na ni má světelné znečištění.

Ruskin Hartley z Mezinárodní asociace tmavé oblohy pod světelnou mapou Prahy

Je to tak, že o něm spousta lidí neví?

Ano, myslím, že široká veřejnost ví, co je znečištění vody nebo vzduchu, klimatické změny, pesticidy v půdě nebo v potravinách. Ale mnoho lidí by nepomyslelo na to, že i světlo může být zdrojem znečištění.

Podobají se v něčem ochrana přírody a ochrana „tmy“?

Podobají se hodně. Myslím, že ochráncům přírody na pevnině často uniká, co se děje se světlem v prostředí. Výzkumy z poslední doby říkají, že padesát procent chráněných území na naší planetě je do určité míry zasaženo světelným znečištěním. Víme, že i poměrně nízké hladiny světla mohou mít vliv na divoká zvířata. Narušuje jim páření, shánění potravy, migraci. Všeobecně má velký vliv na chráněnou přírodu.

Kromě toho ale také zasahuje do oblasti lidského zdraví, možná i energetiky.

Podle některých odhadů jen v Evropě každoročně vyzáříme třicet osm tera-watt-hodin energie tím, že svítíme do noční oblohy. To je světlo, které zachytily satelity. Odhadem je to asi deset miliard eur vyplýtvaných každý rok jenom na to, že v noci svítíme do oblohy. A co se týče lidského zdraví: vyrůstali jsme jako ostatní živí tvorové, kteří se řídí pravidelným střídáním dne a noci. A v podstatě si to narušujeme tím, že trávíme den uvnitř, ve slabě osvětlených kancelářích, a v noci se naopak vystavujeme vyšším hladinám světla. Zjišťujeme, že světelné znečištění stojí za mnoha civilizačními chorobami. Cukrovka, rakovina, obezita, a samozřejmě nespavost.

Existuje nějaký jednoduchý způsob, jak můžeme zjistit míru světelného znečištění tam, kde jsme?

Pražský orloj, ilustrační foto

Stačí, když zajdete v Praze na Staroměstské náměstí a prohlédnete si orloj, abyste pochopili, že noční obloha lidi přitahovala po generace. K orloji jsem zašel, když jsem přijel do Prahy, a jedna věc mě udeřila do očí. Je tam nebeská klenba hned nad hodinami, a je temně modrá a posetá hvězdami. Když jsem tam byl, bylo zataženo, ale když se uprostřed Prahy za jasné noci podíváte na oblohu, už tam moc hvězd neuvidíte. Je to něco, o co jsme opravdu jako společnost přišli.

Jak jsou opatření účinná? Například když jsme omezili příkon žárovek, vedlo to paradoxně k tomu, že svítíme víc. Existují k tomu vědecká data?

Ano. Vědci jako Alejandro Sanchez Miguel se zaměřili na zvětšující se stopu světelného znečištění a poukázali na to, že za posledních pětadvacet let, ve snaze zavést energeticky efektivnější světla ve jménu klimatické změny, jsme se zaměřili na jednotlivé spotřebiče. Mysleli jsme si, že když bude každý spotřebič úspornější, musíme ušetřit energii. Ale lidé udělali to, že vzali úspory a pořídili si za ně další spotřebiče. Svítíme do míst, kam jsme dřív nesvítili a nepotřebovali svítit.

LED pásek

Moderní LED osvětlení má ale vlastnosti, které nemají starší, třeba sodíkové lampy, a to je ovladatelnost. Jednak ve smyslu, že nasměrujeme světlo jen tam, kde ho potřebujeme, na silnici, na zem, a jednak ve smyslu načasování. Můžeme takové světlo ztlumit řekněme po půlnoci, kdy je venku méně lidí. A ve dvě ráno, kdy už venku není nikdo, tak ho vypneme. Můžeme tam dát čidlo, takže když na to parkoviště přece jen někdo přijde, světlo se zapne a cítíme se tam bezpečně. Úsporné LED sice přispěly k nárůstu světelného znečištění za posledních pětadvacet let, ale když se podíváme dopředu, mohou také přispět k obnově přírodní tmy, a přitom nám zůstanou lampy tam, kde potřebujeme.

Čeští astronomové před časem upozornili, že některá města obnovila veřejné osvětlení, ale bez ohledu na světelné znečištění. Jaký by byl správný postup?

Myslím, že každá obec, která chce měnit osvětlení, by měla od začátku dbát na několik věcí: zaprvé na energetickou účinnost, to je jasný důvod, proč se do toho vůbec dát. Ale zároveň s tím by si měla stanovit cíl, jak nezvyšovat světelné znečištění a pokud možno ho snižovat. Máme příklady měst a obcí, kterým se to podařilo. Jedním z nich je domovské město Mezinárodní asociace tmavé oblohy Tucson v Arizoně. Město, ve kterém žije půl milionu lidí. Prošli si výměnou veřejného osvětlení a dbali i na energetické úspory, i na to, aby ochránili noční oblohu třeba nad národní observatoří Kitt Peak, která je pět kilometrů od hranice města.

Čtěte také

Povedlo se jim to tak, že sledovali tři nebo čtyři ukazatele zodpovědného osvětlení: první je, najít světla, která nepotřebujeme, a odstranit je. Zadruhé se ujistili, že lampy mají stínidla a míří zcela k zemi. Zatřetí se zaměřili na úroveň osvětlení, aby nebylo přesvětleno. Drželi se doporučovaných standardů a nepřekročili je. A nakonec na to šli chytře a zabudovali chytré ovládání. Po půlnoci se pouliční lampy v Tucsonu stmívají, hlavně mimo hlavní tahy se ztlumí o šedesát nebo sedmdesát procent. Také používají světelné zdroje teplejší barvy, které jsou běžně na trhu. Když si pohlídali všechny tyto ukazatele, zjistili, že na energii ušetří tři miliony dolarů ročně, což je skvělé pro rozpočet.

Máte nějaká doporučení, co pro to může udělat každý z nás?

Často si vzpomenu, co mi říkali rodiče, když jsem byl malý. Když odcházíš z pokoje, zhasni! Je to jedno z pravidel: rozsviť, jen když potřebuješ, a když ne, tak zhasni. Když chcete mít doma světlo za dlouhých tmavých zimních večerů, prosím. Ale když jdete spát, zhasněte. Nebo ještě lépe, zapněte čidlo pohybu nebo jiné ovládání, aby se zhaslo automaticky a rozsvítilo, až tam zase budete. Další aspekt je ale ten, že spoustu světelného znečištění způsobuje vnitřní osvětlení, které září ven okny. Takže když jdete spát, nejspíš zhasnete, ale k tomu ještě zatáhněte závěsy. Kdybychom to udělali všichni, budeme mít podíl na řešení.

autoři: Martin Srb , aka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.