Až se otevřou hrady a zámky, památkáři nabídnou novinky v Jindřichově Hradci, Nových Hradech i Rožmberku

16. duben 2021

Také prohlídky hradů a zámků zastavila vládní nařízení spojená s koronavirem. Neznamená to ale, že by se za zdmi jihočeských památek nic nedělo. Na mnoha místech čekají návštěvníky po otevření novinky.

„Za zdmi hradů a zámků se intenzivně pracuje, abychom byli připraveni kdykoli otevřít. Na to připravení jsme a zároveň jsme se, tak jako vždycky, snažili přijít i s novými věcmi,“ říká Petr Pavelec, ředitel Národního památkového ústavu, územní památkové správy v Českých Budějovicích.

Lidé se podle něj například často ptají na zámek Červená Lhota, kde památkáři odbahňovali rybník a poté ještě objevili závadu v hrázi. „Hráz v tuto chvíli opravujeme, do konce dubna bude hotovo a rybník bude do léta napuštěný. Kdo chce vidět Červenou Lhotu ještě jako tvrz na skále, tak si musí pospíšit, a kdo chce vidět tradiční romantický zámek, který se zrcadlí v rybníku, bude mít v létě příležitost,“ uvádí.

Čtěte také

Novou prohlídkovou trasu zaměřenou na rodiče s dětmi nabídne zámek v Jindřichově Hradci. Bude věnovaná černínským dětem, jejich výchově a zábavě.

Dále Petr Pavelec doporučuje návštěvu Nových Hradů. „Tam jsme několik let opravovali hradní příkop, letos bude poprvé otevřený veřejnosti i s doprovodnými výstavami věnovanými archeologickým nálezům,“ vysvětluje.

Na zámku v Rožmberku nad Vltavou pak pokračuje restaurování interiéru prohlídkové trasy. „Je tam obnovená výmalba, která vypadá velkolepě. A loni jsme dokončili dlouholetý projekt restaurování věže Jakobínka, ale stihli jsme ji provozovat jen čtyři měsíce, takže zdaleka ne všichni měli příležitost dopřát si ten krásný výhled,“ dodává Petr Pavelec.

Celý rozhovor s Petrem Pavelcem o jihočeských památkách si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související