Až zjistíte, co vás zraňuje, získáte vnitřní sílu, říká hlubinná psycholožka

11. květen 2023

„Pokud jste lídr, tedy šéf, který dokáže svou chybu reflektovat, zmírnit a sdílet se svými podřízenými, dokážete také své lidi vést k tomu, že chyba není konec světa. Naopak je to přirozená věc, a to proto, že i lídr dělá chyby. Tohle pak u většiny lidí podporuje přirozenou autoritu – to nemluvím o autoritě dané firemní pozicí,“ vysvětluje hlubinná psycholožka Iva Linda Maruščáková.

Až donedávna se podle psycholožky šéfové hlavně báli ztratit autoritu, takže své chyby nebo zranitelnost neukazovali.

Čtěte také

„Zranitelnost je hodně silné slovo i téma, které často potkáváme, pokud pracujeme v terapii s hlubším rozvojem nebo v koučinku. Všichni jsme do jisté míry zranitelní – v nějakém tématu vy, v jiném já. A pokud se konfrontujeme s tím, co nás zraňuje, paradoxně tím získáváme svou vnitřní sílu.“

Protože když se nakonec člověk setká s tím, čeho se nejvíc bojí, nebo co ho dokonce ohrožuje, postavit se tomu může samotným poznáním. „Často to lidé popisují jako setkání s člověkem, který vyzařoval velkou vnitřní sílu – a to může být někdo, kdo se zkonfrontoval s tématy, která jsou o jeho vnitřní zranitelnosti.“

Se svými firemními klienty Iva Linda Maruščáková denně řeší téma změny v leadershipu. Mluví o starém, direktivním způsobu vedení lidí a novém, který přináší dovednosti jako pokora a sdílení.

V Hovorech se dozvíte i to, jak intenzivně na sobě musí nový lídr pracovat, aby byl zralým šéfem. Moderuje Tatiana Čabáková.

Spustit audio

Související