Azylový dům svatého Františka v Plzni už hlásí zvýšený zájem o nocleh

20. listopad 2022 19:25, aktualizováno

Současné počasí plní noclehárny a azylové domy, které lidem bez domova umožňují přečkat noc v teple a suchu. V Plzni mohou využít zázemí v Domově svatého Františka. A někteří se tam vracejí i do denního centra.

V denním centru se mohou klienti zahřát kávou nebo čajem a vzít si nějakou malou dobrotu. Také zde mohou vykonat hygienu, v případě potřeby centrum poskytne i ručníky a další hygienické nezbytnosti.

Vzhledem ke stále nižším teplotám v posledních dnech zájem o lůžka v noclehárně roste. „Zatím ale naše kapacity dostačují,“ uvádí Džemal Gërbani, vedoucí azylového domu, který nabízí 45 lůžek v rámci několika objektů. „Zároveň máme ve spolupráci s městem Plzeň možnost ubytovat zhruba 20 dalších osob v komerčních ubytovnách. V terénu pak rozdáváme stany, karimatky, spacáky nebo teplé oblečení.“

Aby klient získal v noclehárně místo, musí dodržet jen pár jednoduchých pravidel. Je třeba, aby přišel v době příjmu, tedy mezi 18:00 a 19:00, a nebyl pod silnějším vlivem alkoholu nebo drog. V minulých letech zájem o služby azylového domu výrazně neklesal ani nerostl, tento rok v létě ale sociální pracovníci zvýšenou aktivitu zaznamenali. Jak se ve statistikách promítne letošní zima, ukážou následující měsíce.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio