Babiččin zázvorový šňaps proti „křipce“

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření odhalí vztah venkova k alkoholu v dobách našich babiček. Nadměrné pití se odsuzovalo, ale v malém množství to byl lék.

Ingredience
  • ½ kg čerstvého zázvoru
  • ½ kg medu
  • 1 litr vody
  • 1 citrón
  • 1 l pálenky z jablek

Oloupané oddenky zázvoru spaříme horkou vodou, sloupneme, dáme do studené vody a necháme vylouhovat. Med svaříme s vodou, vložíme do něj vylouhovaný zázvor a necháme asi týden uležet. Po týdnu do nálevu přilijeme 1 litr pálenky. Nalijeme do nádob se širokým hrdlem, ovážeme pergamenovým papírem, ten propícháme a nádoby dáme na slunečné místo. Necháme stát tak dlouho, dokud se nápoj úplně nevyčistí. Pak hadičkou opatrně stočíme do lahví.