Babiččiny špekové knedlíky
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou vaření v páře. Už před více než sto lety tak hospodyně připravovaly třeba špekové knedlíky a nepotřebovaly k tomu dnes oblíbený parní hrnec.
- 6 starších žemlí
- 20 dkg dobré slaniny
- 1–2 lžíce sádla
- 1 cibule
- 4 vejce
- 2 dcl mléka
- 6 lžic hrubé mouky
- 1 lžíce rozpuštěného másla
- zelená petrželka
- sůl
- pepř
Žemle nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a na lžíci sádla opečeme. Přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a na slanině necháme zesklovatět. Přidáme k žemlím a promícháme. Vejce rozšleháme v mléce a nalijeme na žemle. Přidáme mouku, máslo, posekanou zelenou petrželku, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Necháme půl hodiny odpočinout.
Pak z těsta vytvarujeme osm kulatých knedlíků. Do hrnce nalijeme trochu vody, vložíme pařák trochu omazaný sádlem, na pařák poskládáme knedlíky a vaříme 15-20 minut. Podáváme s dušeným zelím a osmaženou cibulkou.