Babiš chystá trestní oznámení na ostravskou fakultní nemocnici

10. listopad 2014

Spor ministrů Babiše a Němečka pokračuje. Šéf hnutí ANO a ministr financí chystá trestní oznámení na ostravskou nemocnici kvůli jejímu hospodaření. V minulosti toto zařízení vedl současný ministr zdravotnictví z ČSSD Svatopluk Němeček. Toho Babiš obviňuje z nevýhodného nákupu vybavení.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že policie v případu nezjistila pochybení.

„Ta věc už byla v minulosti policií prošetřována. Policejní vyšetřování podle informací, které mi dal pan ministr Němeček, bylo zastaveno,“ konstatuje Sobotka.

„To znamená, není to nová věc. Je to věc, která se odehrála v letech 2008, 2009, věc, která už byla prošetřena a kontrolována," dodává.

„Já mám seznam nožů Cyberknife z celého světa. A pokud v Americe kupují Cyberknife za čtyři miliony dolarů a jedině fakultní nemocnice v Ostravě ho kupuje za deset milionů dolarů, tak pokud to v minulosti někdo vyšetřoval, tak to vyšetřoval asi podivně,“ reaguje ministr financí Andrej Babiš.

Ministr zdravotnictví v textové zprávě reagoval, že nebude kroky ministra financí komentovat. Podle něj je třeba řešit skutečné problémy českého zdravotnictví, a ne eskalovat rozmíšky v koalici.

Pokračuje tak spor, který v pátek na mimořádné schůzce řešil premiér s místopředsedou vlády Andrejem Babišem.

Ten totiž na sociální síti Twitter napsal nebývale ostré výroky na Němečkovu adresu: posílal ho na protialkoholní léčení a vyčítal mu, že jako ředitel ostravské nemocnice nakupoval přístroje dvakrát dráž, než je běžné. Ve středu se ke sporu vrátí koaliční rada.

autoři: lej , nib , kap
Spustit audio