Babiš dal, Babiš vzal. Tak se stanete ministrem, teď i zaměstnancem státní správy, konstatuje Bartoš

25. leden 2019

Zákon o státní službě je součástí naší legislativy pouhé čtyři roky. Už mu ale zřejmě odzvonilo, protože vládní koalice, s podporou SPD a KSČM, prosadila jeho změnu. Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš varuje a upozorňuje na politizaci státní správy. 

Projde-li zákon o státní službě, může se Andrej Babiš stát ministrem i bez lustračního osvědčení, varuje TOP 09

03020614.jpeg

Ještě dnes by měla poslanecká sněmovna v prvním čtení schvalovat služební zákon. Jde o důležitou podmínku, kterou si prezident Miloš Zeman stanovil pro jmenování vlády. Poslanci opozičních TOP 09 a ODS tento zákon nazývají „lex Babiš“. Podle nich má totiž zaručit, aby se Andrej Babiš stal ministrem i přesto, že by mohl mít problémy se získáním negativního lustračního osvědčení.

„Nejvíc mě překvapila vládní ČSSD. To byli přece tak velcí bojovníci za služební zákon,“ říká Bartoš. „Dnes totiž vláda dostává moc, skrze státní tajemníky, měnit celou státní správu. Z ideje depolitizace nezbylo nic, a když přijde nová poltická garnitura, tak si tam dá své lidi,“ dodává.   

Úředníci mají strach...

Předsedovi Pirátů opravdu vadí čistky, které na úřadech začaly hned po parlamentních volbách, a to v rámci systemizace, nebo přímo mobbingu. „Na nás se obrací řada oznamovatelů z řad úředníků, kteří mají strach… Jsou na ně vyvíjeny tlaky, aby odešli. A pokud nakonec projde i zjednodušení vyhazovu, tak jde o to, aby se státní správa jednoduše dostala do područí vládního hnutí ANO Andreje Babiše.“

Odchod úředníka ze státní správy by totiž mohl nastat i ve chvíli, kdy ohrožuje důstojnost úřadu. „Pod touto vágní definicí si přece můžete představit cokoli,“ doplňuje Bartoš. Jako příklad pak uvedl exemplární odchod koordinátora protidrogové politiky Jindřicha Vobořila, který podle Pirátů odváděl dobrou práci. Jeho nástupkyně pak prý vrací celou oblast zpátky o nějakých 15 let. A to prý není všechno.

„V polovině ledna se státní tajemnicí na ministerstvu průmyslu a obchodu stala Martina Děvěrová, kterou vyhodili z pražského magistrátu kvůli kauzám přidělování dotací ve sportu. O jaké důvěryhodnosti nebo důstojnosti ve státní správě pak ale hovoříme?“ ptá se Bartoš.

My že máme úřednickou vládu? 

Petr Hartman: Pro koho se přijímá zákon o státní službě?

Byznysmen, úředník

Kolik má Česká republika úředníků, na které by se měl vztahovat nově přijímaný služební zákon? Jednoznačná odpověď na tuto otázku zatím neexistuje. Proto nelze vyčíslit, jakým způsobem zatíží státní pokladnu.

To, co se prý děje už od doby vládnutí první menšinové vlády Andreje Babiše, navíc v celém spektru státní správy, ohrožuje lidi na jejich existenci, a to i když léta odvádějí dobrou práci. Konkrétnější být nechtěl, ale prý to Piráti rozhodně nenechají jen tak.

Podle premiéra ale jeho hnutí ANO naopak prosadilo depolitizaci státní správy a jeho vláda je spíš úřednická. „Vždyť tam sedí lidé, kteří vedli hnutí do voleb, třeba v rámci regionů. To přece není žádná úřednická vláda,“ komentuje Bartoš.

„Andrej Babiš z lidí na ministerstvech, které měl, nebo z lidí v jeho okolí, udělal ministry. Oni nemají takové politické krytí, a tak když se rozhodne, že někdo bude ministrem, tak jím taky druhý den je… Je to plně na premiérově vůli. Andrej Babiš dal, Andrej Babiš vzal… Takto funguje vláda a tak to teď bude, bohužel, fungovat i ve státní správě.“

Co si Ivan Bartoš myslí o schůzkách Hradu s některými soudci? Jak realistické je získat 20 % ve volbách do Evropského parlamentu nebo za tři roky usednout do Strakovy akademie? Odpovědi si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související