Babiš pozval Zemana do Čapího hnízda. Prezident chce vzít i děti z Klokánků

16. březen 2016

Ministr financí Andrej Babiš dnes pozval prezidenta na návštěvu Čapího hnízda. Miloš Zeman stavbu navštíví v dubnu a chce pozvat i děti z Klokánků. Ministr financí čelí v posledních dnech kvůli Čapímu hnízdu kritice z řad pravicové opozice. Někteří poslanci podezřívají Babiše a jeho firmy z dotačního podvodu.

Andrej Babiš dnes po jednání s Milošem Zemanem oznámil, že kvůli kauze Čapí hnízdo nerezignuje na post ministra financí. Ze strany prezidenta prý cítí podporu.

Prezident celou věc pokládá podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka za mediální kauzu. Počká si prý, až Babiš celou věc vysvětlí 23. března poslancům na mimořádné schůzi sněmovny.

Ministr financí dnes také řekl, že na mimořádné schůzi zveřejní jméno majitele farmy Čapí hnízdo z doby, kdy společnost žádala o evropské dotace. Minulý týden přitom bývalého vlastníka prozradit odmítl a kauzu označil za politickou kampaň.

„Pravděpodobně se na to bude dívat velké množství lidí a je důležité, aby to bylo v přímém přenosu, protože se něco objeví, někdo mi volá a je známo, že moje vyjadřování není úplně akurátní, a ono se to vytrhne z kontextu nebo si neporozumíme. Proto preferuji, aby to byl přímý přenos, abych měl možnost se na to připravit a mít i podklady,“ vysvětlil Babiš.

Čapí hnízdo ale bylo podle Andreje Babiše v debatě s prezidentem pouze okrajovým tématem. Mluvčí Hradu Ovčáček na twitteru uvedl, že politici mluvili například o přípravě státního rozpočtu nebo migrační krizi.

„Pan prezident se už předtím vyjádřil, že se nevěnuje kukaččím, drozdím nebo čapím hnízdům. Jsou tady mnohem důležitější věci, které poněkud zapadají ve stínu Čapího hnízda, a to je například OKD a osud horníků, 40 tisíc bytů a šest miliard korun úniku. To jsou věci, kterými bychom se měli zabývat,“ dodal Ovčáček.

Čapí hnízdo

Část opozice poukazuje na možný dotační podvod v souvislosti s postupem, jakým projekt Čapího hnízda získal zhruba padesátimilionovou dotaci.

Farma totiž patřila do roku 2007 nebo 2008 do koncernu Agrofert předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše. Poté byly akcie převedeny na anonymní formu, aby farma jako malá společnost na evropskou dotaci dosáhla. Po několika letech, v nichž musela dodržovat dotační podmínku, se vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Kauza Čapí hnízdo
autoři: vma , ako
Spustit audio