Babiš v souvislosti s EET navrhne nižší DPH pro pivo. Výhrady má opozice i partneři

29. leden 2016

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce v koalici navrhnout, aby se u točeného piva daň z přidané hodnoty snížila ze současných 21 procent na 10 procent. Se změnou, s níž ministr přichází v souvislosti s plánovaným zavedením elektronické evidence tržeb, by prý stát přišel asi o 160 milionů korun ročně.

O plánu Babiš mluvil včera v České televizi a dnes k tématu vystoupil na ranní tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně.

Řekl, že návrh na změnu, která by podle něj měla platit od letošního července, předloží na nejbližším jednání koaliční rady. Premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) prý o záměru dosud neinformoval.

Návrh souvisí s plánovaným zavedením elektronické evidence tržeb. Doprovodná předloha předpokládá snížení DPH na nealkoholické nápoje a jídlo v restauracích z 21 na 15 procent.

Zařazení piva do nižší sazby by podle Babiše mělo vyrovnat tuto výhodu restauracím, které jídlo nenabízejí.

Zástupci hnutí ANO přišli na dnešní tiskovou konferenci s transparentem s obrázkem půllitru piva a s nápisem „EET levnější pivo“. S tím pak zamířili i do sněmovního jednacího sálu, kde se poslanci – už poněkolikáté – kvůli schvaování kontroverzní evidence tržeb sešli.

„Populismus, nesystémové“

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek označil Babišův návrh za populistický.

„Snahou všech ministrů financí Evropské unie bylo vždycky systémově srovnávat položky DPH tak, aby byla jejich administrace co nejjednodušší. Populisté si dokážou vyzobnout jednu naprosto nepodstatnou položku, kterou se snaží populisticky prodat. Přitom to velmi zkomplikuje účetnictví a otvírá to další prostor daňovým únikům,“ poznamenal Kalousek.

Za populismus označuje Babišův návrh i poslanec Úsvitu – Národní koalice Karel Fiedler.

„Teď můžeme očekávat, že přijdou majitelé, kteří vyrábějí různé jiné nápoje – nealkoholické – a budou říkat: My chceme také na naše čepované nápoje desetiprocentní sazbu. To je naprosto populistický krok,“ řekl Fiedler.

Čtěte také

Babišův plán se nelíbí ani předsedovi ODS Petru Fialovi. „Hlavně nemá logiku neustále vyčleňovat nějaké nové a nové produkty do nejnižší sazby DPH. Zjednodušme daňový systém, pojďme k dvěma nižším sazbám a ve výsledku k jedné sazbě DPH a všechny tyhle debaty si ušetříme,“ řekl Fiala.

Výhrady má i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Já když jsem s podobnou myšlenkou přišel před rokem – protože za mnou přišel svaz pivovarníků v této věci – a na koaliční radě jsem řekl: Pojďme se o tom pobavit, tak tehdy ministerstvo financí řeklo: V žádném případě, byl by to velký výpadek daňových příjmů,“ uvedl Jurečka.

Návrh, jak ho Babiš překládá, je podle něj navíc nesystémový.

„Obecně nemám problém se snižováním DPH třeba u piva, ale napřed si řekněme: Snižme DPH u potravin – protože to je ten klíčový segment, který se dotýká rodin, seniorů, lidí, kteří mají nižší příjmy – a potom někdy v dalších krocích řekněme, že to budeme třeba snižovat i u nápojů, a nejenom u piva,“ dodal ministr zemědělství.

Podobně mluvil i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Já to vnímám tak – i když nemám nic proti snížení daně na pivo – že jsou určitě jiné komodity, které by si zasloužily podstatnější snížení. Napadá mě, že například sunar je mnohonásobně dražší než pivo,“ řekl Kováčik.

Čtěte také

I sociální demokrat a šéf rozpočtového sněmovního výboru Václav Votava měl výhrady, byť v jeho případě především ke strategii, jakou Babiš zvolil.

„Myslím si, že pan ministr Babiš měl tuto věc projednat v koalici. Bez projednání v koalici prostě není možné takhle vystřelit nějaký návrh, a teď nemluvím o tom, jestli ano nebo ne,“ řekl Votava.

Kritika vůči Babišovu návrhu zazněla i od národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. „Předpokládám, že to je názor jednoho z ministrů, že to není názor vlády, doufám v to,“ poznamenal.

Vobořil se obává, že s nižší DPH může být pivo levnější, a tudíž dostupnější. Návrh jde podle něj proti vládní strategii boje s alkoholem.

autoři: vma , ČRo | zdroj: ČTK
Spustit audio