Bahenní bitva o Lützerath je prohraná. Boj o budoucnost bez fosilních paliv v Německu pokračuje

31. leden 2023

35 000 lidí se 14. ledna sjelo z celého Německa a okolí, aby protestovali proti zničení zbytku vesnice Lützerath a těžbě hnědého uhlí korporací RWE. Mezi nimi byl i fotograf Petr Zewlakk Vrabec, který ikonickou bahenní bitvu nafotil. Spolu se environmentálním sociologem a teoretikem ekologických hnutí Arnoštem Novákem přišli do Podhoubí s odstupem reflektovat bezprecedentně násilnou událost, strategii aktivistů i budoucnost německých Zelených.

„Ve dvanáct hodin se šlo na akci. Zajímavé bylo, že to bylo hodně improvizované. Většinou je nějaký akční konsenzus, například, že neprobíhá násilí vůči represivním složkám tady asi nebyl. Lítaly dýmovnice, kameny a tak různě,“ popisuje dynamiku blokády Lützerathu Petr Zewlakk Vrabec a všímá si rozdílů proti podobným událostem v Česku.

Arnošt Novák a Petr Zewlakk Vrabec

I přes poměrně nepřehlednou situaci se můžou označení novináři volně pohybovat a zaznamenávat. Jiná je i skladba protestujících, byli vidět lidé na invalidních vozících, lidé s dětmi, mladí i staří. Že není klimatický protest v Německu marginální záležitostí, ukazuje i průzkum, ve kterém nesouhlasilo se zbouráním Lützi, jak aktivisti vesničce přezdívali, 59% obyvatel.

Západoněmecký Lützerath nakonec ustoupí dolu Garzweiler II, a to i přesto, že spolková vláda si určila za cíl skončit s uhlím do roku 2030. „Současná vláda uzavřela dohodu s RWE, které důl patří, že se ukončí těžba už v roce 2030 a výměnou za to jí umožní ještě zbourat Lützerath a vytěžit uhlí pod ním,“ říká Arnošt Novák z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy. Německo bývá v Česku vnímáno jako klimaticky progresivní. Na druhé straně se tam dějí věci, které u nás třicet let neznáme, jako je bourání vesnic kvůli těžbě uhlí.

Blokádu Lützi prováděli anarchisté, ekologičtí aktivisté, křesťanské skupiny, místní obyvatelé, farmáři i vystěhovaní lidé koalice proti bourání byla široká. Kritika ze strany klimatického hnutí zní, že sice se skončí dřív, ale množství spáleného uhlí bude stejné, jen se spálí v kratším časovém období. „Pokud se spálí uhlí pod Lützerathem, znamená to, že Německo rezignovalo na Pařížskou dohodu z roku 2015. Ke kritice se přidalo asi pět set německých vědců, kteří zpochybnili, že je uhlí nezbytné pro německou energetickou bezpečnost,“ komentuje Novák.

Jak souvisí boj o Hambašský les s obranou vesnice Lützerath? Je válka na Ukrajině a uzavírání jaderných elektráren argumentem pro pokračování v těžbě hnědého uhlí v Německu? Jaké strategie a taktiky klimatičtí aktivisti používají při blokádách vlastním tělem? Je tzv. vyráběná zranitelnost stále účinná? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka