Balada z osmdesátek. Vybíráme z alba Morytáty a romance kapely Živo

15. březen 2023

Folkrock v zajímavém zvukovém provedení a originálním ztvárnění. To je cíl nové kapely Živo a její aktuální desky s hrabalovským názvem Morytáty a romance. Kapela kolem písničkáře Ivo Cicvárka se stala hudebně vyzývavější, možná atraktivnější, ale zcela jistě odvážnější. 

Nahrávka Morytáty a romance přináší 11 příběhů, kterým nechybí sebeironie, poetická obraznost, neúprosná upřímnost a hrabalovské pábení. Všimněme si jen inspirace v názvu alba. Na albu hostovalo několik zvučných jmen české hudby jako Robert Křesťan, Norbi Kovács nebo Markéta Tulisová.

Nahrávka kapely Živo je důkazem, že tradiční postupy starých folkových bardů lze využít a přetavit tak, aby byly srozumitelné a blízké i současným generacím. Stačilo spojit jednoduchou harmonii s elektronickými prvky, popem, hip hopem a retro diskem. A na světě je osobitá estetika morytátů a romancí.

Jak to všechno drží pohromadě, uslyšíte v písni Balada z osmdesátek. Mnozí z nás, kteří v té době vyrůstali, se v ní možná poznají. Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava Vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související