Barmanský talent z Česka. Barbora Kulhánková okouzlila porotu a stala se světovou šampionkou

21. únor 2023 12:59, aktualizováno

Fantastickým výsledkem skončilo prosincové světové finále barmanské soutěže Monin Cup ve Francii. Zvítězila v něm totiž česká reprezentantka Barbora Kulhánková z mělnického Brloh Baru a stala se tak historicky první českou vítězkou této soutěže. 

Monin Cup je soutěž pro mladé barmany do 27 let. Úkolem letošního ročníku bylo vytvořit a prezentovat drink splňující tři kritéria: měl být zapamatovatelný, opojný a jedinečný.

Globální finále soutěže, kterého se zúčastnily téměř čtyři desítky barmanů z celého světa, se konalo ve francouzském Bourges. Právě tam má výrobce světoznámých sirupů Monin už od roku 1912 své sídlo.

Cesty po světě i kolegové jako inspirace

V prvním kole soutěže mladí barmani namíchali koktejly, kterými se prezentovali v národním kole. Bára nabídla koktejl Le Chemin (Cesta) složený z Earl Grey likéru Monin, ginu Jodhpur, domácího heřmánkového cordialu, slaného roztoku, grepového bitteru a tequily El Jimador. Jednotlivé ingredience měly souvislost s jejími cestami po světě.

Drink La Famille (Rodina)

Bára porotu zaujala a postoupila do závěrečného souboje. Tam namíchala drink La Famille (Rodina), který měl představit její pracovní rodinu, každá složka připomínala někoho z kolegů, kamarádů. Drink obsahoval whisky Bushmills, cordial Paragon White Penja Pepper, likér Chartreuse verte, grepový bitter a tonik.

Bára Kulhánková byla nepřehlédnutelná i díky svému outfitu. V prvním kole soutěže oblékla bordó overal a ve druhém červený kostýmek. Porotu ale zaujala především svými drinky a ze země galského kohouta přivezla zlato.

Podle prezidenta České barmanské asociace Aleše Svojanovského její úspěch dokazuje kvalitu tuzemské barmanské scény. Bára, která se chce ve své profesi dál vzdělávat, získávat nové a nové zkušenosti, se těší na letošní společný projekt s firmou Monin.

A také na volné chvíle strávené u malířského plátna, u piána, na které hraje už mnoho let, nebo u kytary, se kterou začíná.

Spustit audio

Související