Barrandovský most, tramvajový boom i trolejbusy. Adam Scheinherr o důležitých dopravních stavbách

Co všechno nás čeká při rekonstrukci Barrandovského mostu? Kam se v Praze vrátí trolejbusy? I na to v pořadu K věci odpovídal náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr z hnutí Praha Sobě.

Čtěte také

V první polovině května by měla začít oprava Barrandovského mostu, která pro vytíženou dopravní tepnu bude znamenat omezení provozu. „Pokud nechceme, aby Barrandovský most dopadl jako most v Janově, tak se do té rekonstrukce pustit musíme. Ze čtyř jízdních pruhů v každém směru bude omezen vždy jen jeden.“ Po celou dobu oprav bude most průjezdný, v každém směru by tedy měly být zachovány tři jízdní pruhy. Podle Adama Scheinherra se veškeré objízdné trasy připravují už třetím rokem a jedná se o nich s jednotlivými městskými částmi. Poté, co bude známý přesný harmonogram prací, budou zveřejněna i konkrétní opatření pro řidiče a cestující MHD.

Návrat trolejbusů do hlavního města

Čtěte také

V Praze po 50 letech začnou znovu jezdit trolejbusy a to hned na několika linkách, první z nich je linka 140 Palmovka – Miškovice. „Nevracíme se k té úplně původní technologii, nově budeme zřizovat takzvané parciální trolejbusy. To znamená, že potřebuje trolej pouze v části své trasy, těch náročných částech, kdy jede do kopce. Má obrovské výhody i v tom, že když jede třeba z kopce, tak rekuperuje tu energii a vlastně se sám dobíjí.“ Plusem je pak i méně hluku a emisí.

Z dalších plánovaných dopravních staveb zmínil Adam Scheinherr třeba výstavbu tramvajových tratí. „Historicky byl zanedbán rozvoj městské hromadné dopravy obzvláště v okrajových částech města. Proto přivádíme tramvaje na Dědinu, do Libuše. Po deseti, možná dvaceti letech tu máme takový tramvajový boom.“

Jak to vypadá se stavbou metra D? Cestování po Praze by měl zpřehlednit nový informační systém, kdy budou zveřejněny výsledky soutěže? A jaké bylo její zadání? Jsou cyklopruhy na některých místech metropole opravdu bezpečné? Poslechněte si celý rozhovor s náměstkem primátora pro oblast dopravy Adamem Scheinherrem.