BáSnění Jana Cempírka

20. červen 2022

Inspirativní texty pro vltavské BáSnění tentokrát vybírá českobudějovický prozaik, novinář a vydavatel Jan Cempírek. Upozornil na sebe především mystifikací, kdy svoji novelu Bílej kůň, žlutej drak vydával za knihu fiktivní vietnamské autorky Lan Pham Thi. V roce 2009 za ni získal Cenu Knižního klubu. V BáSnění ale celkem vážně o básních a básnících, které má rád…

Jestli jsem jako puberťák uměl recitovat verše z hlavy, tak to byly ty od Václava Hraběte.

Jan Cempírek (1970) je spisovatel, novinář a vydavatel. Svou profesní dráhu zahájil v největším českém deníku Mladá fronta Dnes, kde publikoval řadu článků a reportáží. Jako spisovatel debutoval v 35 letech, kdy mu u zavedeného pražského nakladatelství Labyrint vyšel první román Rafinerie, jenž je inspirován životem pouličních umělců. Tématu „on the road“ se věnoval i v knize Autostop.cz, která popisuje mizející svět tradičního stopování.

Díky Bezručovi jsem kdysi objevil svět tak odlišný od toho, v němž žiju, jiný než mé domovské a poklidné jižní Čechy, kam se jezdí na prázdniny, v rybnících se v podvečer koupou nahé dívky a tráva je zde tak nějak zelenější…

V roce 2009 vyhrála jeho novela Bílej kůň, žlutej drak tradiční českou literární cenu – Cenu Knižního klubu. Protože rukopis do soutěže přihlásil pod mystifikačním jménem vietnamské dívky Pham Thi Lan, recenzenti oslavili knihu jako autentickou výpověď z prostředí vietnamské komunity v Česku. Odhalení pravé autorské identity bylo pro kritiku šokem, případu se na titulních stránkách věnovaly přední české deníky. Následně proběhla široká společenská diskuse na téma pozitivní diskriminace, marketing v knižní tvorbě a právo spisovatele na autorský pseudonym. Kniha vyšla rovněž ve Vietnamu.

Jan Cempírek

V roce 2017 vydal Jan Cempírek román Nejšťastnější generace – výpověď o generačních osudech studentů, kteří se účastnili takzvané sametové revoluce. Mimo psaní přednáší žurnalistiku na Jihočeské univerzitě. Regionální žurnalistice se stále věnuje i aktivně – pravidelně připravuje rozhlasové fejetony pro Český rozhlas České Budějovice, založil městský magazín BUDLive. Jako platformu pro regionální jihočeskou literaturu provozuje nakladatelství Pikador books. Žije v Českých Budějovicích, je ženatý, má dvě dcery.

S autorem připravila Martina Toušková.
Natočeno v roce 2019.
ÚDAJE O VYDÁNÍ:
Václav Hrabě: Ty I (ze sbírky Blues v modré a bílé, Melantrich 1977)
Petr Bezruč: Kdo na moje místo? (ze sbírky Slezské písně, Akropolis 2016)
J. H. Krchovský: Dnes jsem si koupil květináč (ze sbírky Dvojité dno, Host 2010)
K. J. Erben: Kytice (ze sbírky Kytice, Mladá fronta 2009)
Jidi Majia: Svoboda (ze sbírky Slova v plamenech, překlad Zuzana Li a Jaromír Typlt, Dauphin 2016)
Spustit audio