BáSnění Jiřího Suchého

11. prosinec 2023

Nezvalův Edison nebo Máchův Máj. Divadelník, skladatel, básník a spisovatel Jiří Suchý vybírá své oblíbené verše.

Připravila: Marina Feltlová
Natočeno: 2018

Jiří Suchý (1931) pochází z Plzně, první roky života strávil v Klatovech. Po vystudování střední školy pracoval jako reklamní grafik, zároveň se věnoval divadlu a hudbě, psal písňové texty a hrál na kontrabas. V pražské Redutě začal spolupracovat s Jiřím Šlitrem a Miroslavem Horníčkem, později i s Ivanem Vyskočilem, se kterým v roce 1958 založili Divadlo Na zábradlí. Jako první premiéru zde uvedli hru Kdyby tisíc klarinetů.

V roce 1959 spolu s Jiřím Šlitrem a Ferdinandem Havlíkem založili divadlo SEMAFOR, které otevřeli hudební komedií Člověk z půdy. Následovaly hry a pořady Ukradený měsíc, Taková ztráta krve, Zuzana je sama doma, Jonáš a tingl-tangl a další. Po smrti Jiřího Šlitra se mu partnerkou na jevišti stala herečka Jitka Molavcová.

Po roce 1989 se Jiří Suchý stal opět ředitelem Semaforu, založil vydavatelství Klokočí a filmovou společnost Perplex. Píše hlavně písňové texty, divadelní hry a povídky.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

Vítězslav Nezval: Edison (Plejáda, 1928) a Snídaně v trávě (Aventinum, 1930)
Karel Hynek Mácha: Máj (Státní nakladatelství krásné literatury, 1954)
Josef Svatopluk Machar: Magdaléna (Státní nakladatelství krásné literatury, 1964)
Jaroslav Seifert: Konec na ostrově (Československý spisovatel, 1965)
Jiří Suchý: Krajina ve které uvidíš víly a Krajina podivných skutečností (ze sbírky Krajina podivných skutečností, Nakl. Pavel Mervart, Edice současné české poezie, 2016)

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.