BáSnění Patrika Linharta

19. duben 2022

Oblíbené texty vybírá a komentuje duchcovský básník Patrik Linhart.

Patrik Linhart (nar. 1979), básník, spisovatel, výtvarník, performer a mystifikátor. Narodil se v Duchcově a s krajem severních Čech je spojený dodnes. Absolvoval vysokoškolská studia s titulem inženýr ekonomie. Poté pracoval jako personalista, pomocný úředník, ekonom, středoškolský učitel, sociální pracovník nebo novinář. Od roku 2010 je na volné noze, pracuje jako editor, publicista a korektor. Je zakladatelem projektu Vědeckého studia Stará milenka. Je členem radikálního baletu Vyžvejklá Bambule a souboru Kundí frky. Svého času se pohyboval také v okruhu literární Skupiny XXVI. Zabývá se literaturou fin de siècle, uměním imaginace a hororu a vexilologií. Literární recenze, eseje a glosy publikuje v časopisech Tvar a Host. Jeho tvorbu definuje prožitek severních Čech, imaginace a patafyziky. Ovlivnili ho Jakub Deml, skupina Oulipo, hnutí keltského revivalu a neoromantická poetika kapely Depeche Mode.

Patrik Linhart publikuje pod mnoha pseudonymy: Pavel Jazyk, Patrik Vetrugin, Alexander Nihilovskij, Petr Tygr, Hugo Hugo, Lux von Dux. Knižním debutem byla jeho Čítanka český Jazyk (Velarium, 1998). Dále vydal několik svazků mikropovídek: Měsíční povídky / Opárno (Votobia, 2003), Pro cizince na cestách (Kapucín, 2003), dramatické texty Divadlo Rausaplaus (Větrné mlýny, 2005), mikropovídky a básně Napsáno v trenýrkách (Protis, 2006), vexilologickou historii Británie Vexilologický kabinet britského impéria (Europrinty, 2008), mikropovídky a básně Údolí neklidu (Edice H_aluze, 2009), Běsové budou pokřikovat (Edice H_aluze, 2010), povídky Spící Hrůza (Dybbuk, 2011), Památný den v Duxu (Krásné nakladatelství, 2012), dějiny hororu Vyprávění nočních hubeňourů (Pulchra, 2013), novelu Lunhard (Krásné nakladatelství, 2014), mikropovídky a básně Šílený Trist (Novela bohemica, 2014), mikropovídky z Vídně Vienna Calling (Větrné mlýny 2014), eseje a kritiky Horrory roků (Milan Hodek 2016), román Nonstop amok (Milan Hodek 2017), a welšské mikropovídky a básně Legenda Ysbwriel (Větrné mlýny 2017). Je editorem antologie teplických autorů Údolí neklidu (H_aluze, 2009). Linhartovy texty zhudebnily teplické punkové a industriální kapely.

Žije v Teplicích a Duchcově. Od zákazu kouření v hospodách v České republice usiluje o získání rakouského občanství.

S autorem připravila Petra Hynčíková.
Natočeno v roce 2018.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Patrik Linhart: Mutant na útěku mimo svět (in Linhart, Patrik. Jáma a rypadlo. Nakladatelství Milan Hodek/Paper jam 2018)
  • Patrik Linhart: Ta nejpravější svíčková na celém světě (in Revue Babylon, 14. 7. 2018)
  • Aloysius Bertrand: Scarbo (in Bertrand, Aloysius. Kašpar noci. Překlad Josef Heyduk. Praha: SNKLU, 1965)
  • Daniil Charms: Včera z domu vyšel pán (in Charms, Daniil. Čtyřnohá vrána. Překlad Ondřej Mrázek. Praha, Fragment 1993)
  • Petr Čichoň: Svléká se Andrea (in Čichoň, Petr. Pruské balady. Brno, HOST 2006)
Spustit audio