BáSnění Pavla Novotného

3. duben 2023

Básník, překladatel a germanista uvádí texty Else Lasker-Schülerové, Johannna Wolfganga Goetha, H. C. Artmanna a také své dva vlastní ze sbírek Havarijní řád a Zevnitř.

Připravil: Dominik Mačas
Natočeno: 2021

Básník a literární montážník (jak sám sebe nazývá) Dr. phil. habil. Pavel Novotný, Ph.D. (1976) je liberecký rodák a patriot. Studoval na Fakultě přírodovědně-humanitní a pedagogické Technické univerzity v Liberci učitelství pro 2. stupeň ZŠ se zaměřením na německý a český jazyk. V současnosti působí na Pedagogické fakultě TUL jako vedoucí Katedry německého jazyka.

Pavel Novotný je autorem řady básnických sbírek, například Tramvestie (tu zpracoval též jako libreto pro stejnojmennou operu Petra Wajsara), Zevnitř, Dědek nebo Zápisky z garsonky, za kterou v roce 2021 získal cenu Magnesia Litera v kategorii poezie. Společně s Helenou Skalickou napsal prózu A to si pak můžeš řikat, co chceš.

Věnuje se také radioartu. Pro stanici Vltava vytvořil řadu radiofonických kompozic. Jeho Vesmír získal v roce 2010 Národní cenu na festivalu Prix Bohemia Radio.

Přeložil například texty Hanse Magnuse Enzensbergera, Gerharda Rühma, Ferdinanda Kriweta nebo Thomase Bernharda a společně s Nikolou Mizerovou antologii legendární Wiener Gruppe. Jako literární vědec se Pavel Novotný zabývá literární koláží a montáží, dále problematikou tzv. akustické literatury a experimentální rozhlasové hry.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Else Lasker-Schülerová: Ze světa útěk (z antologie Haló, je tady vichr – vichřice!, Československý spisovatel 1969, překlad Ludvík Kundera)
  • Johann Wolfgang Goethe: Ein Gleiches – Wandrers Nachtlied II (z básnického souboru Werke – Vollständige Ausgabe letzter Hand Einzelbände, Cotta Stuttgart und Tübingen 1827)
  • H. C. Artmann: tom du tümmel (z antologie Die Wiener Gruppe. Achleitner, Artmann, Bayer, Rühm, Wiener. Reinbek: Rowohlt 1985)
  • H. C. Artmann: Rudo ber ho (z antologie Wiener Gruppe, Rubato 2015, překlad Pavel Novotný)
  • Pavel Novotný: Jídlo (ze sbírky Havarijní řád, Protimluv 2013)
  • Pavel Novotný: Žibouch (ze sbírky Zevnitř, Pavel Mervart, 2017)

Spustit audio

Související

  • BáSnění Vratislava Maňáka

    Oblíbené poetické texty spisovatele, novináře a vysokoškolského pedagoga Vratislava Maňáka.

  • BáSnění Davida Vody

    Baudelaire, Rez esencí, Chad, Klint, Deml – básně své a svých oblíbených autorů čte a komentuje historik umění a básník. Poslechněte si jeho výběr ve vltavské Mozaice.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.