BáSnění Petra Krále

21. srpen 2023

„Báseň je úlovek okamžiku a nějaký šťastný souhry okolností.“ Poslechněte si inspirativní verše ve výběru básníka, prozaika, esejisty a překladatele Petra Krále.

Připravila: Petra Hynčíková
Natočeno: 2017

Jeho poezie opsala cestu od surrealismu k pěší metafyzice. Psal česky a francouzsky. Laureát Ceny Jeana Arpa a Státní ceny za literaturu (2016). Zapojil se do činnosti pražských a po emigraci i pařížských surrealistů. Za své práce o filmu získal doktorát na Sorbonně. Od roku 2006 žil znovu v Praze. Soustředěně publikoval autorskou tvorbu, eseje i polemiky (Vlastizrady, Torst 2015). Před časem vyšlo souborné dílo, které sám editoval (Sebrané básně I, Větrné mlýny 2013). Břitká (sebe)ironie může být obrannou reakcí proti nicotě a pomíjivosti světa, nebo maskuje bytostnou melancholii.

Cesta tramvají byť tedy do imaginárna posunutých stanic… pro poezii je, myslím, příznačný, že báseň se doslova prodírá realitou a razí si v ní nějakou svoji cestu.
Petr Král

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

Petr Král: Vnikání (z rukopisu autora)
Petr Král: Soupis (z rukopisu autora)
Vítězslav Nezval: bez názvu Z vrchů…(ze souboru Pozůstalé básně, Československý spisovatel 1990)
Wanda Heinrichová: Bílá (ze sbírky Jehla sestupuje, Fra 2018)

autoři: Petra Hynčíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.