BáSnění Radovana Lipuse

18. únor 2022

Které básníky řadí mezi své oblíbené filmový, divadelní a rozhlasový režisér Radovan Lipus? Poslechněte si jeho výběr v pořadu BáSnění.

Radovan Lipus se narodil v roce 1966 v Těšíně. Po absolutoriu gymnázia v Třinci byl v letech 1984 až 1986 posluchačem oboru Teorie kultury na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Od roku 1986 studoval na pražské DAMU na katedře činoherní režie a dramaturgie u prof. Jaroslava Vostrého a Ladislava Vymětala. V posledním ročníku na částečný úvazek pracoval jako asistent režie a lektor dramaturgie v Činoherním klubu. Absolvoval v roce 1991.

V současnosti je Radovan Lipus režisérem ve svobodném povolání. V letech 1992 až 2008 byl kmenovým režisérem činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a poté dva roky ve Švandově divadle v Praze.

Radovan Lipus je autorem a režisérem televizního projektu Šumná města, na kterém je scenáristicky spolupodepsán s architektem Davidem Vávrou, a návazného cyklu Šumné stopy, sledujícího osudy českých architektů ve světě.

Je činný také jako pedagog. Vyučoval na FF Ostravské univerzity. Na pražské DAMU byl v roce 2005 promován s titulem PhD. V letech 2005 až 2011 byl vědeckovýzkumným pracovníkem Centra základního výzkumu AMU v Praze. V současnosti působí na Katedře teorie a kritiky.

Publikuje poezii, prózu, eseje, fejetony, ale také odborné knihy, jako je jeho Scénologie Ostravy (2006). Je autorem projektu Ostravské příchody (2011) mapujícího kořeny Ostravy (oral history).

Dlouhodobě autorsky a režijně spolupracuje s Českým rozhlasem. Kromě toho je Radovan Lipus aktivní kavárenský povaleč – pasivní modřínový obaleč.

S autorem připravil Dominik Mačas.
Natočeno v roce 2022.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Hans Arp: Zralí k vystoupení (z výboru Na jedné noze, Odeon 1988, překlad Ludvík Kundera)
  • Viktor Dyk: Plíží se večery, plíží se teskna (ze sbírky Síla života, Moderní revue 1898)
  • Marzanna Bogumiła Kielar: Na zahradě bosa (z výboru Zatopený estuár, Fra 2020, překlad Renata Putzlacher-Buchtová)
  • Petr Hruška: Řetězy (ze sbírky Auta vjíždějí do lodí, Host 2007)
  • Vít Obrtel: Trubky až kam (ze výboru Vlaštovka, která má geometrické hnízdo, Odeon 1985)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.