„Básník se nesmí bát být blbej.“ Ivan Wernisch slaví osmdesát!

6. červen 2022

Rozhlasová kompozice k 80. narozeninám básníka, překladatele, editora knih, poutníka, šaška i mudrce a mystifikátora Ivana Wernische, které se sám Ivan Wernisch zúčastní v roli čtenáře vlastních básní, aniž by o své účasti předem věděl. To je vltavský Večer na téma s datem 15. června.

Jistě to znáte taky, po jistou dobu života slavíme radostně každý další rok své vlastní existence. Jak fotografií hromadného veselí přibývá, roste i naše nechuť být jejich objektem. Mnohem raději slavíme narozeniny lidí, kteří naše dny nějakým způsobem ozdobili, znevšednili, ohromili, kteří nám umožnili žasnout nad divným světem. Pokud vám do tohoto vzorce nějak zapadá právě Ivan Wernisch, 18. června si na jeho zdraví dejte sklenku vína. A pokud to nedokážete posoudit, vltavský Večer na téma vám s rozhodováním možná pomůže.

Autor dvouhodinové kompozice není reportér, přesto si vzal rekordér, nechal si vysvětlit nejdůležitější ovládací prvky, objel republiku a přivezl přibližně čtyři hodiny reflexivních rozhovorů. Cvakají v nich zapalovače, občas cinkne sklenka, ale daly by se pustit jen tak, bez střihu a se všemi zámlkami, rozhodně byste se nenudili, ale takovou možnost nemáme. Po stopách českého básníka se vydal člověk nejpovolanější, básník a literární historik Petr Hruška, autor knihy Daleko od ničeho s podtitulem Básník Ivan Wernisch.

Ivan Diviš a Ivan Wernisch v diskusi nad rukopisem "Teorie spolehlivosti" jejíž vydání z roku 1994 Ivan Wernisch edičně připravil

Potěšení z toho, že tady básníka máme

„Napsal jsem monografii o Ivanu Wernischovi a především o jeho poezii spíš z radosti ze hry než z nějakých supervědeckých ambicí. Ta radost spočívala v tom, že jsem si při psaní uvědomoval, jak jsou ty jeho zdánlivě nevinné a jednoduché básně nakonec nepolapitelné a rafinované, jak jsou ty jeho zdánlivě rafinované mystifikace a tajemnosti nakonec nevinné a jednoduché, psal jsem z radosti, že na nic velkého nepřijdu, a že se tedy neztenčí ta moje dávná láska k Wernischově poezii, psal jsem s radostí, že budu s Ivanem ‚ve spojení‘ – a taky byl, telefonovali jsme si každou chvíli mezi Ostravou a Prahou, dokonce jsme si vytvořili takový telefonický bar, v němž jsme proseděli hodiny a hodiny, každý před sebou u svého stolu to svoje…,“ vzpomíná Petr Hruška.

Ivan Wernisch

„Ivan Wernisch, to je mimo jiné neobyčejně poctivý zápas s domnělou lidskou důležitostí. S tím přepáleným sebevědomím, které tak často mívá člověk na tomto světě, které mívají básníci nad napsanou básní, vydanou knihou, vyřčenou pochvalou. To Wernischovo ‚básník se nesmí bát být blbej‘ je přístup zvlášť třeskutý v českém prostředí, kde poezii a poety odjakživa provázela nějaká dopředu zaručená velkolepost a mimořádnost. A taky nepozornost právě k blbostem, které domněle nestojí za pozornost. Které jsou tak malé, že se do velikosti poezie prý nevejdou,“ pokračuje autor monografie.

„Pořad Nevoblizuj lžíci, voblizuj nůž!, který jsem připravil u příležitosti básníkových 80. narozenin, nechce být důležitou studií věnovanou životu a dílu velikána, ale potěšením z toho, že tady Wernische máme. Společně se mnou se bude v pořadu radovat leckdo další – Michal Ajvaz, Mikoláš Chadima, Karel Hvížďala, Jan Nebeský, Vratislav Färber, Bogdan Trojak, Petr Borkovec, Milan Ohnisko, Michal Šanda... Ti všichni, znajíce a vážíce si básníka, tiše doufají, že tento pořad bude dostatečně ‚blbej‘.“

Zhudebněné Wernischovy texty zazní během večera v podání MCH Bandu, The Plastic People of the Universe, C&K Vocalu nebo Martina E. Kyšperského, účinkuje Norbert Lichý.

autor: ele
Spustit audio

Související

Více o tématu