Bavorsko, to nejsou jen Oktoberfest, pivko, knedlíčky a dirndly

11. květen 2022

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které znamená svět, přivítaly Pavla Bicka, ředitele festivalu Mezipatra a někdejšího studenta gymnázia v Bavorsku, kde byl na výměnném pobytu.

V souvislosti s Bavorskem se trojice zapojila do diskuse o tom, jak správně vykroutit klíště. Ukázalo se, že Zuzana tyto parazity dusí v krému, což je nejen nehumánní, ale i zdraví nebezpečné.

Pak už se Pavel mohl nostalgicky rozpovídat o Deggendorfu, městečku, kde jako mladý jihočeský gay pobýval mezi tamními obyvateli internátu, což prý pro jeho tužení a dospívání bylo zásadní. Internát byl klášterní, Pavel tedy musel brzy vstávat, ale na druhou stranu si tam mohl od řeholníků kupovat klášterní pivo.

Ivana chtěla vědět, zda se dá srovnat školství bavorské a české – Pavel tvrdil, že tamní tělocvik byl méně traumatizující než ten český se svým povinným skákáním přes kozu, šplháním o tyči a ponižujícím vybíráním do týmu na vybíjenou. Pavel také vyzdvihl, že germánští pedagogové měli psychologickou podporu, což by se jistě hodilo i pedagogům českým.

Podpořte Buchty v anketě Podcast roku! Hlasujte pro ně do 5. června v kategorii Veřejnoprávní podcast na webu podcastroku.cz.

@croradiowave Posloucháte Buchty? Hlasujte pro ně v anketě Podcast roku v kategorii Veřejnoprávní podcast! Děkujeme ❤️ #buchty #podcastroku #ivana #zuzana #merch #hlava #rumba #wave #wavecz #czech #foryou #fyp #protebe ♬ Rumba - AllMusicGallery

Zuzana si pak ještě random vzpomněla, jak její spolužáci na střední šikanovali umělými hovínky lektorku němčiny, a Ivanka se pochlubila, že sledovala ikonické video 2 girls 1 cup.

Zuzanu zajímalo, zda mají Němci opravdu menší smysl pro humor, nebo zda je to jen hoax. Pavel pak řekl vtip, na základě kterého bylo moderátorkám jasné, že i ve vnímání vtipů jsou minimálně kulturní rozdíly.

Na závěr se probíralo saunování a saunové rituály, které má Pavel rád. Ivanka se podivovala nad tím, proč se činnostem v sauně říká nadneseně saunové rituály – a mohlo se jít domů.

Chcete si poopravit stereotypní názor na to, zda jsou Němci takzvané studené čumáky? Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba přijdete na to, že předsudky jsou tu od toho, aby se bořily.

Spustit audio