BBC i po stovce stále určuje standardy světové novinařiny. Odolá ale konkurenci i politickému tlaku?

21. listopad 2022

BBC slaví tento měsíc 100. výročí svého prvního vysílání. Stále etalon, nikoliv už hegemon britské politiky čelí široké mediální konkurenci a v posledním roce i tlaku britských konzervativců, kteří zvažují možnost zrušit financování BBC prostřednictvím koncesionářských poplatků. Je pravděpodobné, že se tak stane? A můžeme pak o BBC hovořit ještě jako o veřejnoprávním médiu?

„Nyní, v době velmi pluralitního mediálního ekosystému, do kterého významně promlouvají nová média, digitální média, sociální sítě už BBC nehraje tu centrální roli, jakou sehrávala v průběhu převážné části 20. století,“ popisuje význam BBC v rámci mediálního trhu i v rámci britské společnosti Václav Štětka působící na Loughborough university ve Velké Británii.

Británie, stejně jako celá řada dalších zemích, čelí v poslední době společenské a politické polarizaci, která byla patrná zejména během období brexitu. Právě polarizace a zároveň představa některých konzervativních politiků, že BBC jejich myšlenkám nepřeje, vedla podle Václava Štětky k debatám o změně financování BBC a tedy i o případném zrušení povinných koncesionářských poplatků.

Spolupracovník Deníku N a novinář Ivan Kytka téma změny financování BBC zaznamenal mezi svými kolegy už v době svého působení v britské mediální korporaci. „Už před lety jsem zaznamenal názor, že tento způsob financování není udržitelný. Souvisí to s velkým rozvojem streamovacích platforem,“ ty podle novináře dovedou v mnohém konkurovat veřejnoprávní korporaci. V jiných žánrech je ale postavení BBC v toto chvíli nezastupitelné.

Pusťte si reportáž a dozvíte se, proč britští konzervativci prosazují zrušení koncesionářských poplatků. Bude tím zasažen veřejnoprávní princip jako takový?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka