BBC slaví 100 let. Renomé získala za druhé světové války, kdy i na její budovu dopadly bomby

Britská BBC dnes slaví 100. narozeniny. Vznikla 18. října 1922, vysílání spustila až o necelý měsíc později. Společnost, které ve 20. letech minulého století hrozil zánik, získala posluchače za generální stávky a renomé pak v nelehkých časech druhé světové války. Odvysílala 33 hlavních projevů Winstona Churchilla a po válce dlouho vedla před televizním vysíláním. Poslechněte si reportáž.

Druhá světová válka, suezská krize, svatba i korunovace královny Alžběty II., rozpad britského impéria, vstup do Evropské unie i brexit a úmrtí královny. Všechny tyto události mají něco společného. O všech vysílala britská BBC. Společnost dnes slaví 100 let od založení a je tak nejstarším vysíláním veřejné služby na světě.

Krušné začátky

18. října 1922 vznikla Britská vysílací společnost, v originále známá jako British Broadcasting Company – BBC. Na samém počátku se jednalo o společenství významných výrobců rádií. Právě jim se téhož roku rozhodl britská státní poštovní úřad udělit jedinou vysílací licenci. Zhruba o měsíc později, 14. listopadu 1922, se BBC poprvé představilo posluchačům.

První dny vysílání stanice BBC: duet Olive Sturgessové a Johna Huntingdona v budově BBC Marconi House (1922)

Jak zněly první minuty, hodiny ani dny britského vysílání, nevíme. Nedochoval se žádný záznam, pouze později vytvořené přibližné rekonstrukce programu. S jistotou lze ale říct, že první roky nebyly pro BBC jednoduché. Finance na provoz získávala z licenčního poplatku za prodej rádií od schválených výrobců. Jenže současně vytvářeli své přijímače taky amatéři a posluchači často kupovali i konkurenční zařízení bez licence.

Generální stávka zachráncem

V následujících letech hrozil vysílání několikrát zánik. Pak ale nastal rok 1926 a několikadenní květnová generální stávka. Ve Velké Británii se zastavilo skoro všechno, včetně vydávání novin. Jen vysílání se nezastavilo a BBC se najednou stala hlavním zdrojem informací.

„Bylo otázkou, jestli po prvních čtyřech letech prodloužit vysílací licenci. Licence byla na dva roky, pak ale výbor doporučil udělení na další dva roky. Po čtyřech letech jsem dospěl k závěru, že by se soukromá společnost měla přeměnit ve veřejnou instituci – první svého druhu. Tomu samozřejmě mnozí oponovali,“ popisuje spoluzakladatel a první ředitel BBC John Reith.

Pohled na londýnský Tower Bridge z budovy BBC

BBC získala podporu veřejnosti a k 1. lednu 1927 se transformovala v nezávislou společnost British Broadcast Corporation. Jejím ředitelem byl opět jmenován John Reith. Ve funci zůstal až do roku 1938.

Rádio dál rozvíjelo svůj program, především v oblasti poskytování informací, výchovy a zábavy. Spustilo vysílání do zahraničí. A v roce 1936 spustila BBC i svůj televizní program.

Bomby dopadající na Londýn

V neděli 3. září 1939 v 11:15 odvysílala BBC projev premiéra Nevilla Chamberlaina o vyhlášení války Německu. V následujících letech světového konfliktu sehrála vysílací společnost důležitou roli. Televizní vysílání bylo pozastaveno a v chodu zůstalo jen radiové vysílání. Na něm se například podílel spisovatel George Orwell.

Premiér Winston Churchill v radiu přednesl 33 svých hlavních válečných projevů. Zazněl v něm ale taky hlas francouzského generála Charlese de Gaula, nebo princezen Margaret a Elizabeth, které například oslovily děti evakuované z Londýna.

Ve vysílání byl dokonce slyšet výbuch, když při bombardování Londýna jedna z raket zasáhla budovu BBC. Programu té doby se ale nevyhnula ani cenzura. Hrát se například nesměla hudba německých, rakouských a italských skladatelů.

8. května 1945 britský premiér Winston Churchill oznámil kapitulaci Německa a tím konec druhé světové války v Evropě.

Winston Churchill

Úspěch přetrvává

V poválečném období navázala BBC na svůj předchozí vývoj a rozvoj. Obnovila televizní vysílání. Televize ale rádio v oblíbenosti nenahradila ještě několik let. V roce 1950 bylo ve Velké Británii 12 milionů licencovaných rádiových přijímačů, zatímco televizí asi 350 tisíc.

Ve Spojeném Království dnes BBC provozuje 9 televizních kanálů a 19 celoplošných radiových stanic a asi 30 lokálních. Zároveň provozuje vysílání pro zahraničí. Do sítí jeho regionálních studií patřila i česká redakce. V češtině a slovenštině BBC vysílala od roku 1939 do roku 2006.

Český rozhlas čeká stejné výročí za rok. Po BBC je druhým nejstarším veřejnoprávním vysíláním na světě.

Spustit audio