Belgičané se nezlobí, když vrchní zapomene přinést pivo, popisuje reportér Daněk. Jak natáčel reportáže v Bruselu a v Polsku?

Od roku 2017 působil Viktor Daněk zhruba rok jako zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku, odkud zamířil na post do Bruselu. Našim posluchačům podrobně vysvětloval nejen dění v evropských institucích. Stihnul při tom natáčet i zajímavé reportáže. Na konci ledna Viktor ukončil své působení na postu zahraničního zpravodaje, a teď bude pokrývat domácí politické zpravodajství. Za jeho zkušeností zahraničního zpravodaje se ohlížíme ve speciálním Zápisníku zahraničních zpravodajů.

Čtěte také

První zpravodajský post Viktora Daňka směřoval do Polska, kde ho zaujala kultura i polská nátura. „Poláci mají Čechy opravdu rádi, my přitom máme neférově tendenci Polsko přehlížet. Přitom je tam nádherná příroda, pralesy, hory, historická města i moře,“ popisuje.

Doporučuje ale také ochutnat tamní kuchyni – polská láska k taštičkám plněným na sladko i na slano je nezměrná. Podávají se o slavnostních příležitostech a stále oblíbenější jsou také jako rychlé občerstvení v pirohárnách. Právě v jedné z nich, v centru Varšavy, kde se všechny východoevropské tradice mísí, natočil jednu ze svých reportáží.

Pět let v Belgii

Z Polska zamířil Viktor Daněk do Belgie, kde natočil nespočet dalších zápisníků a reportáží. „Zjistil jsem, že za rok v Polsku jsem natočil zhruba stejně reportáží jako za pět let v Belgii. Tam jsem šel z krize do krize, počínaje brexitem, teď válkou a reakcí na ni. Takže toho času bohužel nebylo tolik,“ přiznává.

Čtěte také

Návštěvu Belgie, země piva, kde se dá jezdit na kole, ale vřele doporučuje. V jedné z reportáží navštívil například městečko Boussu, kde se dozvěděl, že nosit mullet na hlavě vyjadřuje celou životní filosofii.

Smysl pro sebeironii

Lidé v Belgii nejsou ale specifičtí svými účesy, ale například svým stoicismem. „Když něco nejde, tak se nikdo nerozčiluje. Nemůžete se zlobit, že vám vrchní zapomene přinést pivo,“ říká s tím, že Belgičané mají ohromný smysl pro sebeironii.

„Nejenom láskou k pivu, ale i schopností dělat si legraci sám ze sebe, v tom jsme si velmi podobní,“ uzavírá Viktor Daněk, jehož kroky nyní směřují do domácí politické redakce.

„Těším se moc, bude to velká změna, politika mě vždy velmi zajímala, bavila mě v Bruselu a myslím, že to bude zajímavé i v domácí politice. Ten čas na změnu trochu dozrál, ale nikdy neříkej nikdy, třeba se někdy ještě někam podívám,“ věří.

autoři: Vojtěch Bidrman , Viktor Daněk , prh
Spustit audio

Související