Benefiční večer Světlo pro Světlušku přinesl téměř o půl milionu korun více, než diváci přislíbili.

24. listopad 2010

Středeční večer 10. listopadu patřil Světlušce, nikoli té, která svítí od desíti večer do jedné ráno, ale Světlušce, která svítí ve dne v noci, po celý rok. Tou je projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, který pomáhá nevidomým.

„Aby Světluška mohla celoročně svítit, musíme její světlo živit,“ řekl v přímém televizním a rozhlasovém přenosu Viktor Preiss. Společně s Vojtou Dykem vytvořili netradiční průvodcovskou dvojici nápaditým benefičním večerem.

Dalšími osobnostmi, které spolu s patronkou projektu Anetou Langerovou přišly do Pražské křižovatky podpořit Světlušku, byli Hana Maciuchová, Marta Kubišová, Katarína Knechtová, Tonya Graves, Iva Janžurová, Miroslav Etzler, Jan Budař, Petr Malásek, Roman Šebrle, Madfinger a nevidomí zpěváci Martin Svátek, Nela Franková, Ráchel Skleničková, Monika Olahová, Radim Vojtek a Tonička Martofová.

„Byl to v pořadí již šestý koncert Světlušky, dosud jsme však nikdy neobdrželi tolik krásných dopisů a zpráv od nejrůznějších lidí. Byly jich skutečně stovky. Moc to pro nás znamená. Nevíme, jak poděkovat všem, kteří nám tento nezapomenutelný večer pomohli připravit. Nezapomenutelný především pro nevidící děti a muzikanty, kteří měli příležitost po boku zkušených interpretů na podiu ukázat, co umí. Vedli si výborně, přestože mnoho z nich zpívalo do mikrofonu vůbec poprvé,“ uvedla Martina Kaderková, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Součástí večera bylo také vystoupení jedinečného osmdesátičlenného Světluščího sboru, který se skládal ze tří hudebních těles. Kühnova dětského sboru a sboru nevidomých dětí ze Školy Jaroslava Ježka a Konzervatoře Jana Deyla. Společná vystoupení vidících i nevidících hudebníků a zpěváků vznikla speciálně pro tento večer, stejně jako unikátní reportáže Olgy Špátové DEN POTMĚ, ve kterých si Hana Maciuchová a moderátoři Vojtěch Dyk a Viktor Preiss vyzkoušeli, jaké to je prožít den bez jednoho z nejdůležitějších lidských smyslů – zraku.

„Od letošního koncertu jsem očekávala mnohem více, než od předchozích ročníků. Mé představy byly velké, ale skutečnost sama je všechny předčila. Byl to nádherný večer díky všem účinkujícím, ale i lidem tzv. za oponou, na které jsme se všichni mohli spolehnout. Mám velkou radost z ohlasu diváků, ať už s námi strávili večer v nádherných prostorách Pražské křižovatky anebo u televizní obrazovky. Děkujeme všem světélkujícím, přála bych si, aby ten oheň v nás nikdy nezhasl,“ uvedla Aneta Langerová.

Během večera se jen dárcovskými smskami a příspěvky na konto, učiněnými prostřednictvím call centra, shromáždilo více než 2,4 milionu korun. Symbolický šek předali Světlušce také věrní partneři Finanční skupina AXA (2 000 000 Kč), hlavní partner Herbadent (1 000 000 Kč) a nově společnost Adler (375 000 Kč).

„Rád bych ještě jednou poděkoval mým kolegům, kteří každý rok ochotně pomáhají Světlušce při stavbě Kavárny POTMĚ a při doprovodech personálu kavárny a také těm, kteří přispívají každoročně v rámci sbírky pro Světlušku.. A jak jsem řekl na koncertě, děkujeme Světlušce za to, že nám otevřela oči," uvedl Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA.

„Již podruhé jsem měl tu čest Světlušce předávat za Herbadent šek na jeden milion korun. Ale musím říci, že to je jen díky všem těm, kteří si námi vyrobené bylinné zubní pasty, ústní vody a další produkty Herbadent oblíbili a kupují je. Ti všichni mohou mít dokonce dvakrát denně, při své zubní hygieně, ten hřejivý pocit, že pomáhají nevidomým. Díky Herbadentu a díky Světlušce. A pokud se nám bude dařit i nadále, rád přinesu podobný šek i příští rok,“ zaznělo od Pavla Zavadila, jednatele společnosti HERBADENT.

Celkem sbírkový projekt Světluška v tomto roce shromáždil téměř 13,5 milionů korun. Do sbírky je možné přispět i nadále. Výtěžek 8. ročníku bude rozdělen na počátku příštího roku v grantovém řízení mezi ty, kteří pomoc potřebují nejvíce. O tom, že je pomoc vidět, se mohou dárci přesvědčit na www.svetluska.net v sekci Fakta a čísla.


Pro více informací nás, prosím, kontaktujte:

Nadační fond Českého rozhlasu
martina.kaderkova@rozhlas.cz
tel: 221 551 217-9, 604 866 366


Spustit audio
autor: Oddělení komunikace