Bert & Friends v Czechingu 2021: Máme síť na múzy a hrajeme zázračný písničky

16. srpen 2021

Nezařaditelná kapela Bert & Friends na české scéně působí jako jedno z největších nadžánrových zjevení posledních let a zároveň přitahuje stále více fanoušků. Roztěkaný synťákový surrealismus ale teď odhalí i v exportním projektu Czeching 2021, který představuje české kapely zahraničnímu publiku. „Ještě pořád nechápu, že se ten zázrak děje,“ říká o svých koncertech v rozhovoru frontman kapely Albert Romanutti.

Bert & Friends se vedle dalších nominovaných v hudebně exportním projektu představí 3. září v klubu Fuchs2. Šestnáctičlenná zahraniční porota, složená ze zástupců evropských festivalů a rádií, z nich pak vybere vítěze, který mimo jiné vyrazí na festival Eurosonic Noorderslag do nizozemského Groningenu.

Více informací o hudebně exportním projektu Czeching 2021 najdete zde.

Kouzlo vaší kapely je z velké části postaveno na tvých textech, myslíš si, že je tahle specifická poetika přenositelná i do zahraničí?

To právě nevím, ale zajímalo by mě, jestli by to šlo. Mám představu, že by to mohlo fungovat, protože v textech se hodně soustředím na jejich fonetiku. A zároveň se mi líbí, když poslouchám písničky a nerozumím jejich textu, takže to mám rád. Určitě by se to mohlo líbit i někomu odjinud.

V čem si myslíš, že tvoje hudba dokáže oslovit posluchače ze zahraničí?

Naše kapelka má zvláštní nádech a těžko se to popisuje. Hrajeme takový krásky – zázračný písničky. Má to kouzlo, který by mohlo očarovat lidi ze světa.

Jak probíhá tvůj proces psaní písniček?

Mám takovou rybářskou síť na múzy. Občas tam chytím malou rybičku a pak se tý rybičce věnuju a vypěstuju z ní velrybu. Podobně jako to bylo v pohádce, kde pán pěstoval rybičky a pak z nich vyrostli sloni. Takhle to pěstuju – něco, co nejdřív nevíš a jenom cítíš.

Změnil se za poslední rok nějak tvůj pohled na hudbu?

Nemůžu mluvit za celou kapelu, ale já osobně jsem byl na hudbu naštvaný. Během lockdownů jsem ji proto tolik neposlouchal. Teď s příchodem jara a světla jsem začal poslouchat třeba brazilský samby nebo hodně poslouchám srílanskou popovou hudbu a vůbec divnověcičky.

Bert & Friends

Co v kapele považujete za váš největší koncertní úspěch?

Největší koncert jsme měli v MeetFactory v roce 2019, pak jsme ještě větší koncerty museli odkládat, ale měly by proběhnout v zimě. Vrchůlek je pro mě zatím právě MeetFactory, protože jsme měli vlastní koncert, který nebyl na festivalu. Přišlo tam třeba 800 lidí a já nedokážu pochopit, že se ten zázrak děje, že ty fajn lidičky na nás chodí a mají to rádi. Je to krásný.

Jaký je váš koncertní cíl? Wembley, nebo Strahov?

Teď, když jsem koukal na fotbal, tak Wembley je taky docela velký. Ale spíš ten Strahov, jednou bych si to přál. Třeba za 30 let, až budeme starý a udělali bychom tam megakoncert, ale to je jenom sen.

Pracujete teď na něčem novém?

Jo, ale to je suprtajný, ještě tajnější než skryté sny. Mělo by to být někdy po prázdninách. Taková věc venku, na které jsem pracoval čtyři roky. Pro mě je to největší životní dílo. Je to tak úžasná věc, že kdybych to vyslovil, tak pro mě ztratí kouzlo. Vyfotil bych toho indiána, a vždycky to musím držet v sobě. I třeba, když složím nějakou písničku, tak ji dlouhou dobu nikomu nepouštím, abych toho indiána nevyfotil.

Poslechněte si celý audioprofil s Albertem Romanuttim z kapely Bert & Friends, která je nominovaná v letošním Czechingu.

Bert & Friends
autor: Jiří Kordík
Spustit audio