Beskydské uhlí

16. listopad 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Vedení ostravské těžební společnosti OKD stupňuje své úsilí těžit v Beskydech důlní plyn. Ložisko uhlí má zůstat nedotčeno. Starostové dotčených obcí tomu ale nevěří a své protiúsílí stupňují také.

0:00
/
0:00

Lidé podepisují petice, pořádají různé akce. OKD také nelení. Chce koupit polské doly. Kvůli uhlí. Zatím zakonzerovaná šachta ve Frenštátě pod Radhoštěm má sloužit k těžbě metanu, který je v Evropské unii stanoven jako alternativní zdroj energie. Vedení OKD tvrdí, že je v Beskydech zajímá jen a pouze tento hořlavý plyn.

Je ale poněkud zvláštní, že je tentýž plyn nezajímá třeba v Ostravě. Metan si tady z bývalých důlních děl volně utíká do ovzduší bez jakéhokoli využití. A málo ho určitě nebude. Odvětrávací šachty potkáte v některých lokalitách skoro na každém kroku.

V čem jsou tedy Beskydy pro těžaře tak lákavé? Není to přeci jen oněch 350 milionů vytěžitelných tun kvalitního černého uhlí? Nevěřím, že vedení firmy řeklo lidem skutečně všechno.

Chápu proto ostražitost a nedůvěru starostů. Vlivy důlní činnosti jsou totiž dobře viditelné ještě řadu let po ukončení těžby. Pro příklady přitom nemusíme chodit daleko. Stačí se podívat na Ostravsko nebo na Karvinsko. Věřili byste tomu, že Slezskoostravský hrad kdysi stával na kopci? Horníci ho podkopali tak, že klesl o 17 metrů. Havíři se také zasadili o nejvyšší bod Ostravy - je jím totiž halda Ema naproti zoologické zahrady.

Nevím ale, proč by se měly nové kopce budovat zrovna v horské oblasti. Obzvláště když o ně nestojí ani místní, natož pak turisté, kteří utíkají do hor za čerstvým vzduchem zrovna z hornických měst.

autor: tif
Spustit audio