Bestseller díky filmu. Kniha Duna Franka Herberta je skoro vyprodaná, starší výtisky stojí stovky korun

„Kdo ovládá koření, ovládá celý vesmír.“ To je dnes už legendární hláška z knihy Duna. Sci-fi román spisovatele Franka Herberta teď na pultech knihkupců najdete ale jenom stěží. Nedávno uvedený stejnojmenný snímek celosvětově výrazně zvýšil zájem o knihu.

Čtěte také

Příběh románu se odehrává na vyprahlé planetě Arrakis, které se přezdívá také Duna. Podle autora Franka Herberta je to místo, kde je voda cennější než cokoli jiného.

Arrakis metaforou Země

„Voda je proto také metaforou, třeba k ropě nebo k čistému vzduchu. Nedostatek těchto zdrojů zažíváme na Zemi už dnes kvůli přelidnění. Knížka se sice odehrává na fiktivní planetě, která má jinou kulturu, v jádru se ale můžete s postavami kvůli podobným problémům jednoduše ztotožnit,“ vysvětlil americký spisovatel televizi BBC v osmdesátých letech.

Nekonečné písečné duny na Arrakis jsou ale zdrojem cenného koření, které dokáže také prodloužit lidský život. O planetu proto usilují dva vládnoucí rody. Část filmové knížky teď zfilmoval režisér Denis Villeneuve, který i díky tomu přilákal k četbě předlohy mnoho diváků.

V antikvariátu si připlatíte

Duna se drží už několikátým týdnem na prvním místě nejprodávanější knihy v internetovém obchodě Amazon. A téměř vyprodaná je i v Česku.

Čtěte také

Nakladatelství Baronet vydalo román na konci října také s filmovou obálkou. Podle manažera vydavatelství Davida Kapse mají některé prodejny už jen poslední kusy a čekají na dotisk. Ten plánují zhruba v polovině prosince. Problém je ale s nedostatkem papíru.

Knihu Duna dohledáte také na webových stránkách Můj antikvariát. Za vydání z konce devadesátých let si ale můžete připlatit o několik stovek korun víc než za letošní výtisk.

autoři: Martin Hrnčíř ,
Spustit audio

Související