Betlém vyrobený starostou, učitelkou ze školky nebo skauty z Lince. Malá umělecká díla jsou k vidění v kostele v Čimelicích

6. prosinec 2022 15:09

Několik desítek betlémů přinesli lidé do kostela v Čimelicích. Většinu z nich si sami vyrobili. Další pocházejí ze zahraničí a váže se k nim i zajímavý příběh. Místní obyvatelé je letos zapůjčili do kostela poprvé, aby udělali radost ostatním.

Organizátorkou výstavy v kostele Nejsvětější Trojice v Čimelicích je Bohuslava Knížková. Sama zapůjčila všechny betlémy ze své sbírky. „Je tu i úplně první exemplář. Ten jsem získala, když jsme po otevření hranic v roce 1989 vyrazili do Lince. Tam ho rozdávali skauti. Je to uříznuté kolečko z kmene,“ ukazuje.

Smyslem akce je podle místní mecenášky Jaroslavy Valové hlavně potěšit. „Sebrali jsme všechny betlémy, které lidi v Čimelicích mají, a bylo to moc hezké, jak je postupně přinášeli. Je tu třeba háčkovaný betlém, který vyrobila učitelka z mateřské školy. Když tady byli návštěvníci, tak se u něj hodně zastavovali, protože je to velice milé,“ popisuje.

K vidění je řada dřevěných betlémů, dále betlém skleněný nebo z paličkované krajky. „Nejmladší betlém přinesl bývalý starosta obce, který ho vyrobil pro své děti. Nakoupil figurky, nainstaloval mech, slámu do takové podoby, která opravdu připomíná klasické betlémy,“ dodává Jaroslava Valová.

Lidé se můžou přijít podívat na výstavu betlémů do kostela v Čimelicích o třetí adventní neděli v čase mezi 14. a 16. hodinou.

Spustit audio

Související