Betonová pláž. Svět jako podivné místo k existenci v básních Šimona Leitgeba

15. květen 2022

Autorské čtení a komentář básní z autorovy druhé sbírky, za kterou v roce 2021 získal Cenu Jiřího Ortena. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Šimon Leitgeb
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 15. 5. 2022
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu

Svět jako prapodivné místo k lidské existenci ukazuje ve své druhé sbírce Betonová pláž básník Šimon Leitgeb. V roce 2021 za ni získal prestižní Cenu Jiřího Ortena, kterou uděluje Svaz českých knihkupců a nakladatelů talentovaným autorům do třiceti let. Porotu soutěže zaujal „přímočarou a nesentimentální dětskou optikou, z níž buduje konkrétní, uvěřitelný svět malého chlapce z okraje společnosti.“ Knížku v roce 2020 vydalo JT´s nakladatelství.

Šimon Leitgeb (1996) vyrůstal v jihočeském pohraničí - ve vesnici Malonty uprostřed Novohradských hor. Debutoval v roce 2017 básnickou sbírkou Mezi náma. V současnosti žije v Českých Budějovicích (kde se mimo jiné podílí na organizaci festivalu Literatura žije!) a porůznu v zahraničí.

V pořadu Svět poezie věnovanému sbírce Betonová pláž uslyšíte básně v interpretaci samotného Šimona Leitgeba a také autorský komentář ke sbírce i jeho básnické tvorbě.

Spustit audio

Související