Bez nápadu a odtržený od reality, kritizovala sovětská delegace v roce 1968 Menzelův film

25. červen 2015
Filmové klapky

V Karlových Varech končí přípravy jubilejního 50. ročníku filmového festivalu. Radiožurnál proto připravil seriál o všem, co tomu předcházelo. Dnes se vrátíme do roku 1968, kdy i filmaři žili novou nadějí v tvůrčí svobodu bez cenzury. 16. karlovarský festival se konal v první polovině června, a tak si všichni ještě od budoucnosti hodně slibovali.

„Vedení festivalu považuje letošní ročník za přechodnou formu. Z ní chce pro příště vytěžit nejpozitivnější zkušenosti,“ hlásili rozhlasoví reportéři jen dva měsíce před invazí spojeneckých vojsk v roce 1968.

Festival chtěl být tak jiný, že změnil i tradiční soutěž. Ceny udělovaly hned tři poroty – autorská, technická a herecká. Hned dvě Velké ceny tak dostal film, který se do Karlových Varů hodil, a to nejen uměleckou kvalitou: Rozmarné léto režiséra Jiřího Menzela.

Tento film si mohli diváci užít i v Letním kině. Neobvykle chladné počasí první poloviny června roku 1968 ho změnilo v areál pro otužilce.


Na jaře 1968 dělníci odstřelili v tehdejší Chebské ulici školu a 13 domů s víc než stovkou bytů. Při zahájení filmové přehlídky pak byl položen základní kámen Mezinárodního kulturního a společenského střediska Thermal – tedy dosavadního festivalového centra.

Výběr porot ale rozpálil sovětskou delegaci. Rozmarné léto označila za film bez hluboké ideje, odtržený od současnosti a ředitel Mosfilmu kvůli tomu prý napadl i spisovatele Arnošta Lustiga, který byl členem autorské poroty.

Jiří Menzel ale mohl slavit. Úspěchu Rozmarného léta předcházelo v Americe dubnové udělení Oscara za Ostře sledované vlaky.

Legendární náčelník Apačů rozpaloval fanynky

A na koho čekali lovci autogramů 16. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech? Byl to hlavně náčelník Apačů Vinnetou – tedy sympatický Pierre Brice, který tu darem dostal skleněnou dýmku míru. Prý se mu dostalo královského přijetí.

Autor nesmrtelného Vinnetoua Karel May zemřel před 100 lety

Fanynky vydržely před jeho hotelem postávat dlouhé hodiny a po Karlových Varech musel chodit s ochrankou. Popularita mu ale nikdy nevadila a do České republiky se pak Pierre Brice ještě několikrát vrátil.

autor: leš
Spustit audio