Bez pojišťoven by fosilní průmysl neměl peníze a zanikl, tvrdí aktivisté. Upozorní na to protesty

19. červen 2021

Finančníci, kteří spolupracují s fosilním průmyslem, mají podíl na klimatických změnách, tvrdí ekologičtí aktivisté na adresu pojišťoven, bank a dalších finančních institucí. „Peníze jsou kyslík, který umožňuje požárům klimatické krize hořet,“ cituje amerického ekologa mluvčí koalice Zastavme špinavé prachy Stela Joudalová. Dvě z kritizovaných pojišťoven v Česku už ohlásily změnu spolupráce se společností ČEZ.

Koalice ekologických organizací bude v druhé polovině června pořádat řadu protestů před pobočkami velkých pojišťoven, které poskytují své služby fosilnímu průmyslu.

Čtěte také

„Oslovili jsme Allianz, Kooperativu a Generali Českou pojišťovnu,“ přibližuje mluvčí Joudalová. 

„Požadovali jsme, aby okamžitě přestaly pojišťovat nejšpinavější uhelné elektrárny u nás, tedy Chvaletice a Počerady. A aby přestaly spolupracovat s firmami, jako je ČEZ, EPH, Severní energetická, pokud nepředloží důvěryhodné plány na to, jak skončit s fosilními palivy v souladu s Pařížskou dohodou, podle které se má udržet globální oteplení pod 1,5 stupněm Celsia,“ shrnuje požadavky koalice s tím, že dalším požadavkem také bylo, aby se už nepojišťovaly nové fosilní projekty, zejména ty spojené s plynem.

Bez pojišťoven by energetické společnosti neměly dost peněz na rozšiřování fosilních projektů.
Stela Joudalová

Koalici vadí právě to, že pojišťovny svými službami umožňují fosilním korporacím pokračovat ve své činnosti. „Bez toho by energetické společnosti neměly dost peněz na rozšiřování fosilních projektů a fosilní průmysl by zanikl,“ věří Joudalová.

Generali a Kooperativa 

Pojišťovny Generali a Kooperativa v polovině června oznámily, že s fosilním průmyslem se postupně rozloučí. Kooperativa proto nebude od počátku roku 2022 pojišťovat uhelné elektrárny skupiny ČEZ. A od stejného roku nebude pokračovat v pojišťování konvenčních uhelných elektráren skupiny ČEZ ani Generali Česká pojišťovna.

Čtěte také

„Kooperativa se řídí strategií své mateřské společnosti, která se zavazuje, že do roku 2035 by chtěla ukončit všechny aktivity, které by souvisely s pojišťováním nebo s investicemi do firem zabývající se uhelným průmyslem. Aktivně v Česku snižujeme podíl těchto společností, které má ve svém portfoliu, jen za poslední rok to bylo o 16 procent,“ říká mluvčí Kooperativy Milan Káňa a dodává: 

„Nabádáme naše klienty, aby nám doložili plán odklonu od spalování uhlí, přechodu na jiné energetické zdroje. Pokud nám tento plán do konce roku 2021 nebo 2022 nedoloží, tak už dále tyto subjekty nebudeme pojišťovat.“

Kooperativa nebude od 2022 pojišťovat uhelné elektrárny skupiny ČEZ. Ani Generali nebude pojišťovat konvenční uhelné elektrárny ČEZ.

Na společnosti Generali Česká pojišťovna ekologům vadilo, že zavedla výjimku pro pojišťování uhelných projektů skupiny ČEZ.

„S dalšími investory podporujeme dekarbonizaci podnikání v oblasti průmyslu fosilních paliv. V posledních dvou letech jsme tak například rozhodli o neobnovení pojistného krytí pro čtyři společnosti spřízněné s uhlím, protože jsme od nich v uspokojivé podobě nezískal jejich plány na jeho opuštění,“ reaguje v pořadu Natura mluvčí Generali Ivana Buriánková. 

Jaké požadavky představí aktivisté v Akčních dnech proti špinavému pojištění? Je relativně nová strategie proklimatických aktivistů funkční? Odpoví Natura Ondřeje Nováka.

autoři: Ondřej Novák , kac
Spustit audio