Běžce opět nadchla atmosféra budějovického půlmaratonu

4. červen 2018

České Budějovice žily půlmaratonem. Do Jindřichova Hradce se vydala ženská volejbalová reprezentace. Fotbalovou exhibici přivezl do Roudného Jiří Mádl. To vše ve Sportovních ozvěnách, které připravil Kamil Jáša.

3600 běžců v hlavním závodě a další tři tisíce v DM rodinném běhu. To je vizitka už sedmého ročníku závodu s oficiálním názvem Mattoni 1/2Maraton České Budějovice. Tradičně mu patřila první sobota v červnu. 

Z Prahy přijel závodit Jan Prokop. „Jsem tu s kamarády, je určitě důležité, že se povzbuzujeme a potkáváme na trati. I s některými cizími lidmi se pravidelně vídáme. Je fajn, když se potkáme během toho úseku a můžeme se navzájem podpořit,“ popsal.

Běhat začaly díky rozhlasu. Teď se dvě padesátnice chystají na třetí budějovický půlmaraton

Alena Koukolová (vlevo) a Dana Čápová (vpravo) s redaktorkou Máriou Pfeiferovou. Právě její projekt Návod na půlmaraton obě ženy naučil zvládnout náročný závod

Padesátnice Dana a Alena z Českých Budějovic běhají už třetí sezonu. Jejich sportovní kariéra začala při projektu Českého rozhlasu České Budějovice Návod na půlmaraton.

Další běžec bojoval s počátečními obtížemi. „Na třetím kilometru mi píchlo ve stehně, musel jsem se překonávat, ale závod v Českých Budějovicích je výborný, příští rok určitě přijedu,“ komentoval.

Chválil i jiný závodník. „Vyšlo skvěle počasí, nebylo takové dusno a horko, jako bývá. Diváci to hnali naprosto skvěle a úžasně, atmosféra byla suprová. Za rok se mnou musí Budějovice jako vždycky počítat,“ řekl.

Vítězem sedmého ročníku Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice se stal Brit Luke Traynor v čase 1:03:40. Z českých běžců byl nejlepší celkově sedmý liberecký vytrvalec Vít Pavlišta. Časem 1:06:43 vytvořil národní rekord budějovického půlmaratonu.

Závod žen vyhrála moldavská běžkyně Lilia Fisikoviciová v čase 1:13:20. Z domácích vytrvalkyň utíkala nejrychleji celkově pátá Kristýna Dvořáková. 

Z dalších sportovních událostí víkendu

Volejbalová ženská reprezentace České republiky se premiérově vydala do Jindřichova Hradce. Tým v evropské lize porazil Bělorusko 3:0 a postupuje do Final Four.

Smečařka Michaela Mlejnková si pochvalovala spolupráci s nahrávačkou. „Já si myslím, že každým zápasem se to zlepšuje a jsme spokojené. Přistoupily jsme k tomu zodpovědně a soustředěně, někdy jsme měly problémy s příjmem, ale udržely jsme to, otočily a týmovým výkonem táhly do vítězného konce,“ zmínila.

V Roudném u Českých Budějovic se odehrála fotbalová exhibice Pomáháme fotbalem. Zápas mezi Mádl týmem a Real Topem Praha skončil 9:9

V Roudném u Českých Budějovic se odehrála fotbalová exhibice Pomáháme fotbalem. Zápas mezi Mádl týmem a Real Topem Praha skončil 9:9. Vybralo se 120 tisíc korun, které půjdou z poloviny do dětského oddělení v českobudějovické nemocnici a z poloviny do Arpidy.

Hokejový mistr světa Jiří Novotný rád přijal pozvánku od Jiřího Mádla a fotbalovou exhibici si s chutí užil. „Jezdíme na exhibici každý rok, sejdeme se po dlouhé době a děláme to pro dobrou věc. Doufám, že další ročníky budou přibývat,“ dodal.

Tabulka

V Ondrášovka krajském přeboru se hrálo 28. kolo: Jindřichův Hradec – Dačice 12:1, Dražice – Protivín 2:1, Katovice – Rudolfov 2:2, Olešník – Táborsko 1:3, Osek – Hluboká 5:0, Sezimovo Ústí – Želeč 0:3, Třeboň – Nová Včelnice 2:3 a Milevsko – Čimelice 4:1.

V tabulce je první Želeč s 72 body. Druhý Jindřichův Hradec nasbíral 63 bodů. Na předposledním patnáctém místě je Nová Včelnice (20 bodů) a už jsme si dávno zvykli na poslední Dačice, ty mají jen deset bodů a v 28 zápasech dostaly 143 gólů.

autor: kaj
Spustit audio

Související