Běžci na lyžích se konečně pořádně vyspí, hostí je totiž Davos

15. prosinec 2008
Zblízka

Když se setká aristokracie s plebejci, může to také špatně dopadnout. Pokud ale budeme za šlechtu považovat běžné návštěvníky švýcarského Davosu a běžce na lyžích za obyčejný lid, potom konfrontace nehrozí. Ačkoliv je Davos asi nejzvláštnější destinací Světového poháru.

Pyšní se tím, že je nejvýše položeným městem v Evropě, ale pozornost přitahuje něčím jiným. Setkává se tu smetánka, Davos překypuje luxusem. Dříve se tady léčily plicní choroby, najmě pak tuberkulóza. A kombinace toho všeho ponoukla nejednoho slavného literáta. Včetně Thomase Manna. "Jeho žena tu byla na léčení. Přijel ji navštívit a našel tu inspiraci pro Kouzelný vrch," vyprávěla mi prodavačka v místním knihkupectví.

Davos mohl klidně dát námět i Erichu Maria Remarqueovi k napsání románu Nebe nezná vyvolených. Zase TBC, tentokrát u mladé dívky, která se v sanatoriu seznámí s automobilovým závodníkem. Autor sám se prý také po Davosu proháněl v silném voze. Mimochodem, koncentrace limuzín tu každoročně stoupá při kongresu "tlustých koček ve sněhu". Jak Bono z U2 nazval Světové ekonomické fórum. No a do atmosféry takového střediska najednou dorazí běžci na lyžích.

Tedy ne tito, pochopitelně. To jen slavný Bjoern Daehlie pořádal jako doprovodný program Světového poháru závody pro více než 300 dětí místních i ze širého okolí. Jinak Davos s běžci moc nesrostl. Zahlédl jsem jen dvě velké reklamy na závody, ke stadiónu ukazovala šipka tak nenápadná, že jsem nejdřív město třikrát obkroužil.

I divácká kulisa byla první den slabší, ale Jiří Magál trefně předpověděl změnu: "Těch místních sem přijede spousta a Švýcaři tu mají skvělou kulisu. Diváků sem chodí překvapivě hodně." Což se potvrdilo. Stala se věc nevídaná, Švýcaři obsadili první dvě místa v kvalifikaci sprintu, postoupilo jich celkem pět a jindy rezervovaní domorodci při fandění ve čtvrtfinále šíleli.

A co si pochvalovali všichni závodníci? Skoro půl metru přírodního sněhu - a to je prý na místní poměry málo - na výtečně připravených tratích. Nebo třeba ubytování. Jak říká Martin Koukal: "Některé zastávky Světového poháru jsou, co se týče ubytování nebo jídla, horší,. Takže člověk se vždy rád těší někam, kde se dobře vyspí, dobře nají. Tady stačí jakýkoliv hotel, protože v Davosu špatné hotely nejsou."

Zato v Davosu s jedenácti tisíci obyvateli nechybí pětihvězdičkový hotel Bellevue, nebo dva Sheratony (v celém Česku je jediný). Směrem k předvánočním nákupům v luxusních obchodech Jiří Magál prohodil: "Možná vyrazím do obchodu si koupit něco sladkého a předvánoční shánění nechám až na poslední chvíli čtyři dne před Vánocemi."

Martin Koukal nejdřív zdůraznil, že tu zůstává jen kvůli pořádnému tréninku, ale potom k témuž podotknul. "Když bude v týdnu volněji, tak se možná podívám. Vždycky se mi líbily hodinky a hodinkových krámů je tady spousta. Ale je to tak opravdu se na ně podívat a nechat si zajít chuť," bez špetky lítosti konstatoval Martin Koukal.

Běžci na lyžích mají toto město jako zpestření, ono je částečně také, ale tím to zase na rok hasne.

autor: kyk
Spustit audio