Bezinfekčnost prokáže očkování a prodělání koronaviru. Zavede se plošné testování ve firmách

18. listopad 2021 15:30, aktualizováno

Vláda v demisi rozhodla o nových opatřeních, která začnou platit od pondělí 22. 11. K bezinfekčnosti se bude uznávat pouze očkování a prodělání nemoci. Firmy budou plošně testovat.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) oznámil, že se při rozhodování inspirovala bavorským modelem. „Není to bavorský model. Ten princip je jasný,“ uvedl.

Model O-N (očkování-nemoc) bude od pondělí 22. listopadu k bezinfekčnosti uznávat pouze očkování a prodělání nemoci.
Zdravotní pojišťovny nebudou dál proplácet antigenní testy. Nárok očkovaných lidí bude na dva hrazené PCR testy za měsíc, pro rozočkované, děti a ty, kteří se nemohou nechat očkovat, až pět měsíčně.
Zavede se také plošné testování ve firmách.

Opět se zavede povinnost testování ve firmách. V pátek se projedná výše příspěvku na testování. Ministerstvo sociálních věcí se vrátí k programu Izolačka.

Firmám bude doporučeno, aby v maximální míře přešly na home office. Ministerstvo vnitra předloží návrh přechodu na práci z domova pro státní správu.

„Situace je vážná, my znovu opakujeme a prosíme všechny, aby se očkovali. Je nezpochybnitelné, že skutečně lidé, kteří nejsou naočkovaní, mají velké problémy, je devětkrát větší pravděpodobnost, že dostanou covid nebo že mohou zemřít,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš.

Nadále bude pokračovat i testování ve školách. A to ve dnech 22. 11., 29. 11. a 6. 12. „Testy budou zaváženy ze Správy státních hmotných rezerv, budou se testovat děti, které jsou neočkované, bude to probíhat antigenními samotesty s tím, že chceme vytvořit systém test and stay. (…) Chceme to nastavit tak, aby automaticky nechodily do karantény celé třídy, pokud je tam jeden pozitivní žák,“ přiblížil ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Na vysokoškolských kolejích se nebudou uznávat samotesty. Každý týden se budou muset ubytovaní studenti prokazovat negativním PCR testem, dokončeným očkováním nebo proděláním nemoci. Možný bude i antigenní test provedený zdravotníkem. 

„Vyzvali jsme VZP, aby praktici dostali seznam neočkovaných seniorů. Očkováno není 309 tisíc seniorů nad 65 let, z toho 58 tisíc ale překonalo covid. Chceme poprosit praktiky, aby oslovili seniory, kteří se neočkovali,“ řekl Babiš. Na vládě zazněl i návrh testování očkovaných lidí nad 60 let, protože patří do rizikově skupiny.

Režim O-N

Od 22. 11. zavedení režim O-N ve službách, hromadných akcích, gastroprovozech, ubytovacích zařízeních.

„Režim je takový, že člověk se prokáže kompletním očkováním nebo proděláním nemoci šest měsíců po zotavení z nemoci covid-19,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Výjimky budou pro děti do 18 let, ty se mohou prokazovat testem. Také pro lidi, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou podstoupit očkování. Z režimu O-N jsou vyjmuti rozočkovaní lidé, kteří jsou po první dávce, nebo neuplynulo 14 dní od druhé dávky, tedy nemají plně dokončené očkování. Poslední výjimku mají lidé nastupující do lázeňské péče.

„Druhé opatření se týká úhrad testů. V tuto chvíli rušíme úhradu antigenních testů. Hrazené budou z veřejného pojištění pouze testy provedené metodou PCR pro osoby, které mají výjimku v tom režimu O-N,“ řekl Vojtěch. Pro očkované budou dál platit dva PCR testy v měsíci zdarma.

Denní přehled počtu osob s nově prokázaným onemocněním COVID‑19 dle hlášení krajských hygienických stanic a laboratoří k 18. 11.

Pravidla pro firmy

„Každý, kdo půjde do práce, tak se bude muset prokázat buď očkováním, proděláním nemoci, nebo pokud nebude očkován, tak bude muset předložit, že je testován v rámci certifikovaného zdravotnického zařízení. A pokud toto nebude mít, bude mu umožněno se otestovat na místě pod dohledem klasickým samotestem, který jsme měli už na jaře,“ řekl po tiskové konferenci Karel Havlíček (ANO).

Ke schválení režimu testování ve firmách by mělo dojít v pátek. Vláda projedná také tři covidové programy. „Stejné parametry, stejná míra podpory, stejné vstupní podmínky, hlavní kritérium bude pokles obratu,“ přiblížil Havlíček. Návrh by měl být v pondělí.

„Je to úplně ten samý rozsah, jako byl na jaře. Bude to pro neočkované pracovníky, jediná výjimka je, že to bude i pro očkované pracovníky na 65 let.“

„Bude se jednat o testování minimálně jedenkrát v týdnu. Certifikovaný samotest bude zaměstnavateli hrazen ze zdravotního pojištění. Mělo by jít o 60 korun za samotest. Bude to platit pro všechny typy firem, pro státní organizace i obce,“ přiblížil Havlíček. Testování se nebude týkat lidí pracujících na home office. 

„Velmi doporučuji, pokud je kdokoliv pozitivní, tak samozřejmě kromě toho, že nikam nepůjde, zůstane doma, tak aby vyplnil samotrasovací formulář,“ apeloval Vojtěch s tím, že trasování hygieniky je v tuto chvíli velmi komplikované a často nemohou úředníci trasované osoby kontaktovat.

„Pro nás je v tuto chvíli důležité nikoliv bojovat s virem, protože víme, že to je komplikované, ale zabránit zahlcení nemocnic,“ uzavřel Vojtěch.

Spustit audio
autoři: ban , btk , ako | zdroj: iROZHLAS.cz