Běžkaři mají na Lipensku nové trasy. Vedou z Pasečné ke Svatému Tomáši i rakouským hranicím

17. leden 2022 07:56

Zkušenější běžkaři vyrazí ke zřícenině Vítkův Hrádek, příznivci pěkných výhledů zase k rakouským hranicím. V Pasečné u Lipenské přehrady vznikl nový běžkařský areál. O víkendu byl o stopy velký zájem.

„Moc pěkný, musím moc pochválit, akorát trochu víc sněhu by neškodilo. Jsem tady podruhé, vyzkoušel jsem to už před Vánoci,“ chválil nový běžkařský areál Karel Bednařík, který do Pasečné dorazil z Českého Krumlova.

Běžkaři mají na výběr ze dvou tras. „Začínají u nás v areálu. Sjedete na cvičné louky a odtud můžete pokračovat doleva po zelené na Svatý Tomáš, což se je asi třináct kilometrů. Je tam převýšení 250 metrů, ale žádný velký kopec, takže krásnou cestou po loukách,“ popsal provozní manažer penzionu Dobík u obce Pasečná Tomáš Martykán.

Druhá trasa vede z areálu po žluté a modré až Rakouska. „Oba okruhy včetně průjezdu Rakouskem měří asi 51 kilometrů,“ dodal Tomáš Martykán.

Poblíž parkoviště je i tréninková louka pro děti a začátečníky. V sobotu sem přijel trénovat také Jiří Kratochvíl se synem Tobiášem. „Byl jsem tu minulý týden s batohem, všimnul jsem si lidí, tak jsem zjistil, že je tu něco nového pro běžkaře. Syn dostal od Ježíška běžky, tak se tu bude učit,“ vysvětlil.

Při optimálních podmínkách je na celém Lipensku pro běžkaře zhruba 150 kilometrů tras.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související