Bezpečnost diváků na Barum rallye

22. srpen 2008
Zblízka

Už dnes se rozjedou burácející vozy na trati oblíbené Barum Rallye. Letos při automobilových závodech zemřelo ale několik lidí. Konkrétně na Horácké rallye nebo při závodě do vrchu na Teplicku. Kromě jezdců ale umírají také neukáznění diváci. Nestačí přitom jen spoléhat na svůj vlastní instinkt a také na to, že před rozjetým závodním autem včas uskočíte. Na diváky, ale i na řidiče Barum Rallye apeluje bývalý automobilový závodník z Finska Ari Vatanen. A jak dodává kolega Petr Kadeřábek, Ariho slova je třeba brát vážně. Smrt totiž potkal opravdu zblízka.

Petr KADEŘÁBEK:
Říká snad při každém setkání Ari Vatanen, poslanec Evropského parlamentu. Než však usedl v Bruselu do poslaneckého křesla, živil se finský sympaťák závoděním v rychlých autech. V roce 1981 se stal mistrem světa v rallye a dobrodružství si užil i na největší rallye soutěži světa, známém Dakaru. To už měl za sebou nejtěžší životní zkoušku. V roce 1985 při Argentinské rallye havaroval a málem přišel o život. Skoro rok a půl byl mimo. Jeho pohled na život se změnil a dnes apeluje na všechny kolem sebe.

Ari VATANEN, bývalý automobilový závodník, poslanec Evropského parlamentu:
Buďte opatrní, když budete sledovat závod. Užijte si rallye, ale pamatujte si, rychlost patří pouze na závody. Když řídíte sami na veřejných silnicích, musíte být opatrní, protože život je krásný, musíte ho chránit.

Petr KADEŘÁBEK:
Ari Vatanen ví přesně, co říká. Nemá jen zkušenosti soutěžního jezdce, ale i z blízkého okolí. Otec dvaapadesátiletého Vatanena tragicky zahynul právě při automobilové nehodě. Pokud k tomu připočteme alarmující zprávy o počtech mrtvých během rallye v letošní sezóně, je nutné si jeho slova vzít opravdu k srdci.

Miloslav REGNER, ředitel Barum Rallye Zlín:
My jsme se o to zaměřili na kvalitnější proškolení těch pořadatelů, chodíme rychlostní zkouškou od rychlostní zkoušky, máme nachystaný zajímavý ten /nesrozumitelné/, jednáme o tom tak, aby to zabezpečení bylo opravdu kvalitní, a chystáme se na to, aby ty diváci stáli v bezpečných místech, protože jedná se nám o to, aby ten podnik proběhl bez jakýchkoli problémů. Většina diváků se jede asi pobavit a jsou fandové tohoto sportu a spíš budou chtít vidět ty kvalitní výkony než někde nějakou havárii nebo nějaký prostě problémy, který by mohly vzniknout.

Petr KADEŘÁBEK:
Říká ředitel letošního ročníku Barum Rallye Zlín pan Regner.

Miloslav REGNER, ředitel Barum Rallye Zlín:
Je to dosti náročný, není to jednoduchý úkol, ale věřím, že se to povede.

Petr KADEŘÁBEK:
Je vidět, že si slova Ariho Vatanena vzal k srdci. Jen ho trochu mrzí, že charismatický Fin se neobjeví osobně během víkendu, ať už v roli diváka nebo v roli jezdce přímo na trati. Je o něm totiž známo, že byť na Barumce nikdy nestartoval, má k ní velmi blízký vztah.

Ari VATANEN, bývalý automobilový závodník, poslanec Evropského parlamentu:
Jméno Barum Rallye znám už z dob, když jsem byl malým chlapcem ve východní části Finska. Bohužel v době závodu budu doma ve Finsku, v srpnu je nejlepší část finského léta a navíc vy prostě nemáte dost jezer v České republice, takže zůstanu ve svém prázdninovém domku a v sauně. Závod má velice dlouhou tradici a prestiž a pravdou je, že jednou bych k vám zavítat měl.

Petr KADEŘÁBEK:
Nezbývá, než se na vystoupení světové, nejen sportovní osobnosti, těšit na příští roky. Pokud ho opravdu chceme v dalších letech vidět na vlastní oči, je potřeba se řídit jeho radou o opatrnosti a bezpečnosti na silnicích. Pak ho nejen uvidíme, ale určitě uslyšíme i jeho známé ...

Ari VATANEN, bývalý automobilový závodník, poslanec Evropského parlamentu:
/Nepřeloženo/.

Petr KADEŘÁBEK:
Petr Kadeřábek, Radiožurnál.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pka
Spustit audio