Bianca Bellová: Pro otce. Vztahem otce a syna mohou otřást banální situace

25. září 2021

Povídka Biancy Bellové, kterou najdeme ve sbírce s názvem Tyhle fragmenty. Příběh pracující s tématem vztahu otce a syna je založen na téměř banální situaci, která se točí kolem netradičního dárku k narozeninám. Za jistých okolností by to mohla dokonce být humorná povídka. Ale není.

Čte: František Strnad
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 25. 9. 2021

Prozaička a překladatelka Bianca Bellová se před jednapadesáti lety narodila a stále žije v Praze, tedy na půl cesty mezi balkánskou a britskou částí své rodiny. V pořadí čtvrtá kniha známé prozaičky, román Jezero z roku 2016, získala řadu literárních ocenění a práva na jeho vydání byla prodána do jednadvaceti zemí.

Pátý román Mona, z roku 2019, získal cenu Česká kniha. V letošním roce nabídlo nakladatelství Host čtenářům povídkový soubor Tyhle fragmenty. Většina textů vyšla časopisecky nebo v povídkových antologiích, některé už znají posluchači Vltavy, souborné vydání je tedy především jakýmsi sběrem rozkutáleného ovoce, ale to nijak nesnižuje kvalitu povídek. Všechny jsou příběhové, všechny mají české hrdiny a českou scénu a všechny jsou postaveny na zlomových okamžicích života. Na fragmentech, které se nakonec ukážou být podstatné, neboť i banální situace může být zásadním životním momentem.

autor: ele
Spustit audio