Bianca Bellová: Samozřejmě, že se podívala a Divný sen

18. září 2021

Víte, co je to Tinder? Pokud ne, tak dávejte dobrý pozor, neboť Tinder hraje podstatnou roli v povídce Biancy Bellové s názvem Samozřejmě, že se podívala. Tinder je nejpopulárnější bezplatná seznamovací aplikace na světě. Jejím prostřednictvím můžete najít svou životní lásku. A nebo taky ne. Druhá povídka se jmenuje Divný sen. Přinutí nás přemýšlet, jaký je vlastně vztah snu a reality.

Bianca Bellová

Prozaička a překladatelka Bianca Bellová se před jednapadesáti lety narodila a stále žije v Praze, tedy na půl cesty mezi balkánskou a britskou částí své rodiny. V pořadí čtvrtá kniha známé prozaičky, román Jezero z roku 2016, získala řadu literárních ocenění a práva na jeho vydání byla prodána do jednadvaceti zemí.

Pátý román Mona, z roku 2019, získal cenu Česká kniha. V letošním roce nabídlo nakladatelství Host čtenářům povídkový soubor Tyhle fragmenty. Většina textů vyšla časopisecky nebo v povídkových antologiích, některé už znají posluchači Vltavy, souborné vydání je tedy především jakýmsi sběrem rozkutáleného ovoce, ale to nijak nesnižuje kvalitu povídek. Všechny jsou příběhové, všechny mají české hrdiny a českou scénu a všechny jsou postaveny na zlomových okamžicích života. Na fragmentech, které se nakonec ukážou být podstatné, neboť i banální situace může být zásadním životním momentem.

Čtou: Vendula Nováková, Lukáš Červenka
Připravila: Eva Lenartová
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 18. 9. 2021

Cyklus Setkání s literaturou nabídne hned tři povídky Biancy Bellové. Povídka s názvem Samozřejmě, že se podívala je příběhem osamělé mladé ženy, která hledá lásku prostřednictvím proslulé sociální sítě Tinder. Jak se nakonec ukáže, nebyl to dobrý nápad. Povídka Divný sen pracuje s tématem vlivu reality na podvědomí a naopak. A povídka Pro otce pracuje s tématem vztahu otce a syna. Děj se odvíjí kolem netradičního dárku k narozeninám, který má být především dárkem mimořádným, demonstrativním a především otcem doceněným.

autor: ele
Spustit audio