Biháry touží po paralympijských hrách, a tak k bench pressu přidal rychlostní kanoistiku

11. říjen 2014

Jedním z nejlepších českých hendikepovaných sportovců je Martin Biháry. Přestože bydlí u Rokycan v západních Čechách, zhruba dvakrát týdně jezdí do Českých Budějovic, kde v 1. Centru zdravotně postižených jižních Čech trénuje bench press a nově také rychlostní kanoistiku.

V září získal Martin Biháry další titul mistra republiky v bench pressu. Titul mistra světa zrakově postižených bude od 12. října obhajovat v turecké Antalyi. Byl by to už jeho šestý.

„Nemůžu počítat s tím, že budu první. Můžu se akorát pokusit udělat ten nejlepší výsledek, který je v mých silách. Loni jsem na mistrovství světa dával 170 kilo. Letos bych chtěl, když vydrží zdraví, jít o dvě a půl kila výše,“ pánuje.

Rychlostní kanoistice se Martin Biháry věnuje také kvůli tomu, že bench zrakově postižených není paralympijským sportem.

„Tyto sporty se nevylučují. Rychlostní kanoistika je paralympijský sport a lépe se tak shánějí sponzoři. Byl jsem v Číně na paralympijských hrách za tělesně postižené, ale spíš jen, abychom ukázali, že bench můžou dělat i zrakově postižení. Byrokracie je ale ukrutná a je těžké prosadit bench zrakově postižených na paralympijské hry.“

Pro každého sportovce je ale olympiáda, respektive paralympiáda snem a Martin Biháry by se za dva roky do Brazílie chtěl podívat.

„Člověk něco takového zažije jednou za život. Už jako divák to cítíte, pro závodníky to byla pecka. Za dva roky bude paralympiáda v Riu a já bych se chtěl kvalifikovat v rychlostním kajaku. Budu pro to dělat maximum.“

S trénováním v kajaku začal Biháry letos. K dispozici má nově postavené molo. Kajak je ale pouze zapůjčený.

„Potřebovali bychom vlastní, na to je třeba sehnat sponzory. Protože jsem z daleka, tak je pro mě obtížné dojíždět dvakrát týdně, takže bych potřeboval i jeden kajak k sobě domů,“ dodává sympatický sportovec.

Spustit audio