Biker Tomáš Zejda: Na nejšílenější akci Red Bull Rampage mi nešlo o výsledek, ale hlavně o to dokončit jízdu

26. květen 2022
Na férovku s V. Hradilkem

Hostem talkshow Na férovku s Vavřincem Hradílkem je profesionální biker a vášnivý cestovatel, který chodí nejraději všude naboso. Tomáš Zejda je jedním ze dvou Čechů, který se zúčastnil prestižního závodu Red Bull Rampage. Na kole jezdí už skoro osmnáct let, jako profesi ho provozuje už patnáct let. Co všechno umí s kolem za triky? Kde všude po světě závodil? Poslechněte si celý rozhovor s freestylovým jezdcem.

Je pro tebe bike lifestylem anebo povoláním?

Rozhodně lifestyle, jsou tam sice povinnosti, ale ježdění na kole je spojeno s cestováním, což mě vždycky bavilo. Baví mě žít život na cestách a setkávat se soupeři napříč světem. Nikdy jsem nevyhledával luxusní bydlení a cestoval víkend, co víkend po závodech. Pamatuji si, že jsme mnohdy přespávali i v autě na parkovišti a jedli rohlíky se salátem. 

Čtěte také

Máš za sebou start na prestižní akci Red Bull Rampage. Jak na to vzpomínáš?

Akce je považována za nejšílenější soutěž v našem sportu. Já se tam dostal v roce 2015, kdy mi přišla pozvánka. Při zhlédnutí videí, kdy tam jezdí sanitky a lítá vrtulník pro zraněné závodníky, jsem měl opravdu strach. Zároveň jsem tušil, že taková šance už se nemusí opakovat a tak jsem vyrazil. Byli tam se mnou dva kamarádi, kteří mi hodně pomohli. Splnil se mi sen, protože jsem to v první jízdě sjel celé. Primárně o výsledek nešlo, hlavní pro mě bylo jízdu dokončit.

Máš za sebou i angažmá v cirkusovém šapitó. Jaká to je zkušenost?

Byl to pro mě obrovský zážitek. Německý cirkus, který se specializuje na motorky, cyklistiku, gymnastiku a tanec, se snaží zaujmout moderní formou. Za tři a půl měsíce jsem stihl asi 94 vystoupení. I tam jsem se soustředil na to, abych vždy podal stoprocentní výkon.

Sportovní talkshow Na férovku s Vavřincem Hradilkem každý čtvrtek živě na Radiožurnálu Sport
autoři: Vavřinec Hradilek , rej

Související