Bílá holubice roztáhla křídla. Nezávislá scéna vydává kompilace na podporu válkou zmítané Ukrajiny

18. březen 2022

Poté, co poslední únorový čtvrtek zahájila ruská armáda invazi na Ukrajinu, se celosvětově vzedmula vlna solidarity a do válkou sužované země začala putovat humanitární pomoc. Rychle zareagovala i (nejen) evropská DIY scéna a za uplynulé tři týdny se k pomoci přidalo množství kolektivů a jednotlivců. Jednou z variant podpory se staly benefiční kompilace. Ve Špíně jsme se rozhodli zmapovat část z těch, které jsou nejen bohulibé, ale i hudebně zajímavé.

Jednu z prvních kompilací vypustil ven label House of Mythology, který vede David Tibet z kultovní kapely Current 93. Na Slava Ukraini! najdeme skladby od interpretů, jako jsou Ulver, Zu či Daniel O’Sullivan. Především se však pyšní velkým množstvím dříve nevydaných nahrávek – ať už od samotných Current 93 nebo třeba hlavní postavy Rudimentary Peni, umělce a hudebníka Nicka Blinka.

Jako průlet silnou emo/screamo ukrajinskou scénou svoji kompilaci pojmul německý kolektiv Miss the Stars, jedna z posledních bašt zmiňovaných žánrů. Upozorňuje tak na silné a zajímavé podhoubí ukrajinských DIY kapel ovlivněných klasickým francouzským emem. Ty totiž, trochu neprávem, stojí mimo hledáčky globálního zájmu.

Podobně poutavý soubor daly dohromady i polské labely Syf a Plusz. Jejich Wspólna Sprava funguje dobře jako odrazový můstek pro seznámení se se současnou polskou punkovou scénou, která se rozhodně nebojí experimentů.

Ani tuzemská scéna nezůstala pozadu, pražský label Unizone, za kterým stojí producent Ancestral Vision, dal dohromady soubor s názvem 4UA. Přispěli na něj s vydavatelstvím spříznění producenti a producentky  kromě Ancestral Visiona zde najdeme například Ursulu Sereghy, Trauma nebo producentku Martyynu spojenou s kolektivem KSK.

Které kompilace zároveň přináší zajímavý vhled do konkrétních scén? Je kolem post-rocku nějaká komunita, nebo se jedná už o dávno přežitý žánr? Kolik skladeb se objevilo na nejnakrmenější kompilaci od nového britského punk rockového vydavatelství Socks On? Jak se vůči invazi na Ukrajinu vymezil ruský label Gost Zvuk? Jaké další kompilace nás ve Špíně zaujaly? A kam většina vytěžených peněz z jednotlivých nahrávek putuje? Poslechněte si celou Špínu o benefičních kompilacích!

Spustit audio