Billboardy na silnicích a dálnicích

29. březen 2004
Vaše téma

Vaše téma dnes věnujeme billboardům podél silnic a dálnic. Posluchač, který nám zatelefonoval, má vůči těmto velkým reklamním plochám zásadní výhrady - estetické a také bezpečnostní. Jaký názor na billboardy má podplukovník Stanislav Huml, vedoucí odboru dopravní policie Středočeské krajské správy ? Vcelku s gustem nám řekl, že billboardy opravdu nesnáší a má pro své tvrzení věcné argumenty.

Huml: Mám pocit, že odpoutávají pozornost, některé jsou hodně osvětlené, tedy oslnivé, pokud se s nimi setkáváme v zatáčce nebo na trochu nepřehledném místě, tak lehce k nehodě může dojít.

Je potřeba říci, že výhrady, které vůči billboardům předkládá Stanislav Huml, jsou jiného druhu než estetické. Jsou realistické a není z nich člověku dobře.

Huml: Billboardy jsou postaveny na ocelových nosnících a pokud by třeba kvůli mikrospánku na ně řidič najel, tak místo bezpečné zóny najde železné překážky. Viděl jsem několik smrtelných dopravních nehod, kde byla reklama pojišťovny a pod ní přišel o život člověk. Je to hodně smutné.

Otázka sice spekulativní, ale odpověď na ni má docela zajímavou vypovídající hodnotu. Byly by billboardy, kdyby Stanislav Huml, šéf Středočeské dopravní policie, měl tu moc a mohl rozhodnout o jejich bytí a nebytí?

Huml: Při disponování s takovou mocí bych nedovolil ani jeden billboard podél dálnic. Líbí se mi německý model, kde na dálnici žádnou reklamu nevidíte.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu