Bílou Vodu navštěvuje čím dál víc turistů. Zvýšený zájem souvisí s posledním románem spisovatelky Kateřiny Tučkové

11. červenec 2022 15:30

Bílou Vodu na Jesenicku zviditelnil poslední román spisovatelky Kateřiny Tučkové. Děj knihy, která pojednává o násilné internaci řádových sester komunistickým režimem, se odehrává právě v zapadlé vesnici v polském příhraničí. Ta se po vydání románu letos na jaře se stala vyhledávaným cílem turistů. Mnozí návštěvníci vesnice se chtějí o skutečném osudu řeholnic dozvědět víc.

Čtěte také

Například v tamním Muzeu izolace internace a integrace je plno i ve všední dny. „Je to i důsledek knihy, že se začíná zvyšovat zájem o muzeum nebo o Bílou vodu jako takovou,“ potvrzuje nezávislý starosta Bílé Vody Miroslav Kocián.

„Nejvíc mě zaujaly záznamy z deníku sester,“ říká paní Jana, která se do Bílé Vody přijela podívat z Brna.

Muzeum internace v Bílé Vodě připomíná osudy stovek řeholnic, které zde byly násilně drženy komunistickým režimem

Velkého zájmu turistů o téma internace řádových sester po vydání románu Bílá voda si všímá i průvodkyně muzea Soňa Puziová. „Jestliže to můžu porovnat s předešlým rokem, tak bych řekla, že je dvakrát vyšší zájem, možná i třikrát,“ zmiňuje.

Bílá Voda Kateřiny Tučkové vyšla v nakladatelství Host

Návštěvníkům ale musí mnohdy vysvětlovat, že ne všechny reálie popsané v knize odpovídají skutečnosti. Třeba poutní místo Maria Hilf leží o několik desítek kilometrů jihovýchodněji u Zlatých Hor. 

Spustit audio

Související