Bludiště i velká krabicová stavebnice. Hravá výstava Šestý smysl města láká na českobudějovické výstaviště

28. září 2022 08:18

V labyrint plný zážitků, zvuků a optických iluzí se proměnil pavilon R3 na českobudějovickém výstavišti. Otevřela se tam interaktivní výstava Šestý smysl města. Spolek Objevárium společně s umělci představuje České Budějovice trochu jinak, než jak je všichni znají.

„První polovina výstavy je velkým otevřeným hřištěm. Jsou tady krabice, které symbolizují domy, a děti z nich můžou stavět svoje vlastní město, můžou stavět silnice, řeky,“ ukazuje vedoucí projektu, výtvarník Lukáš Urbanec.

„Zároveň jsou v této části takové kreativní úkoly, například kreslení nějakým netradičním způsobem nebo práce na společné skulptuře, takové komunitní soše,“ dodává.

Druhá část expozice je labyrintem. „My jsme koncipovali to bludiště tak, aby skrz stěny bylo vidět. Jsou to takové průhledné textilie, takže to nepůsobí nijak klaustrofobický a člověk vidí, co ho čeká, ale musí si k tomu najít cestu,“ líčí Lukáš Urbanec.

Návštěvníci dojdou třeba do velkého stanu s vodní matrací, která symbolizuje řeku. „Vodní tok je pro město důležitý. Tady člověk může relaxovat na vodní matraci a nechat se pohltit barevným obrazem, který promítá různé vodní prvky, ryby, rostliny,“ upřesňuje výtvarník.

Čtěte také

Vyhlídková věž v centrální části labyrintu pak nabízí pohled z jiné perspektivy a pozornost přitahuje i světélkující část expozice. „Té říkáme duše. Je to taková duše města, můžeme vstoupit i dovnitř a zjistíme, že je nekonečná. Jsou tu zrcadla a malá světýlka, která se odráží v těch zrcadlech a vytváří nekonečný prostor,“ doplňuje Lukáš Urbanec.

Součástí je také haptické bludiště, v němž se návštěvníci pohybují pouze pomocí reakcí speciální snímací rukavice. „Natáhnu ruku a chodím podle toho, co slyším. Pokud tam je nějaká špatná hudba, jdu špatně, pokud nehraje, jdu dobře,“ popisuje jedna z prvních návštěvnic Markéta Klírová.

Výstava s názvem Šestý smysl města je součástí kandidatury Českých Budějovic na Evropské hlavní město kultury 2028. Na výstavišti potrvá do 27. listopadu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související